x

Den drömmiga R&B-musiken ska bli till den bästa – intervju med Nápoles

Den drömmiga R&B-musiken ska bli till den bästa – intervju med Nápoles

Linda Nápoles har alltid dragits till musiken på ett eller annat sätt. Den har varit en trygg plats som alltid haft hennes rygg. Att bli artist är något som har skett organiskt, genom att omfamnas av kreativa personer och ha Ladieslovehiphop som ett team stod det klart för henne att nu var det dags att satsa. 

Nápoles har varit i musikbranschen länge, främst med det kreativa kollektivet Ladieslovehiphop som DJ:ar och skapar egna evenemang. Men det var inte förrän 2020 som hon insåg att hon ville satsa på något individuellt.

– Vi tre har alltid stöttat och peppat varandra i att utvecklas som individer. När jag berättade för Rebecca och Nataša att jag ville börja släppa musik var det som att de bara väntat på att det skulle hända. Jag utforskade musik i några år och till slut hittade jag mitt eget sound. Erfarenheterna från Ladieslovehiphop och Tensta Gospel Choir har gett mig inspiration till att satsa på musiken. 

Relationen till musik har funnits sedan många år tillbaka. När hon var 15 blev hon inbjuden till gospelkören Joyful Noise i Tensta av barndomsvännen Janice, det var där hon insåg hur mycket kraft som fanns i rösten och hur mycket man kan göra med den. R&B har alltid funnits med i hennes liv och varit en inspirationskälla. 

– Jag minns att jag alltid mådde bra av att lyssna på R&B, det känns nästan som att få ha en stund för sig själv när man lyssnar och det är den känslan jag vill förmedla med mina låtar. Mina låtar är svävande och tidlösa, som att tas till en annan dimension för en stund. Musiken är en påminnelse om att det är viktigt för mig att hålla på med det jag älskar. 

EN BLOMSTRANDE SVENSK SCEN

I skrivande stund är hon aktuell med singeln Backseat med K, Le Maestro som släpptes i augusti i år och är ett helt nytt samarbete för Nápoles. K, Le Maestro hörde av sig under våren 2021 och ville ha med Nápoles på sitt nya album. Utan tvekan tackade hon ja då hon lyssnat på flertal av hans produktioner sedan tidigare. Med en tajt deadline lyckades hon spela in sin idé hemma från Stockholm och skicka den till London.

Med det samarbetet avbockat jobbar hon nu vidare på sitt sound som många skulle beskriva som drömmig R&B. Det handlar om att finslipa ljudbilden och göra den till det bästa hon kan inom R&B. Hon berättar att hon även är öppen för att utforska nya element inom genren när det kommer till tempo och ljudbild. När jag frågar om hon kan tänka sig byta språk till svenska svarar hon att det inte är aktuellt just nu men att hon hade testat på om rätt tillfälle kom, till exempel genom att gästa ett svenskt album.

Har du någon drömartist att få samarbeta med i Sverige?

– För mig handlar det mycket om att känna mig trygg med personerna jag jobbar med, därför brukar jag inte vara så specifik. Det är verkligen kul att se hur den svenska scenen börjar blomstra och jag ser fram emot att samarbeta med fler inom den. 

Till hösten släpper Nápoles sin andra EP med titeln Cloud Nine.  

VEM? Linda Nápoles har sedan flera år tillbaka varit en del av trion i kollektivet Ladieslovehiphop där hon stått bakom mixerbordet som DJ. 2020 debuterade hon som soloartist under namnet Nápoles och släppte sin första EP Slowin It som blev nominerad till både Grammis och P3 Guld.

VAD? Svävande och drömsk musik inom genrerna R&B, soul och hiphop. Nápoles beskriver själv sin musik som stämningsfull och med väldigt mycket känsla. 

VAR? Uppvuxen och bosatt i Stockholm. Som 15-åring blev hon en del av gospelkören Joyful Noise och senare Tensta Gospel Choir där hon upptäckte kraften i sin egen röst och sedan dess har hon varit fast i musiken.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA