x

KRÖNIKA: Livet är underbart sjöng han och sköt sig själv

KRÖNIKA: Livet är underbart sjöng han och sköt sig själv

Det är just nu Mental Health Week och det får mig osökt att tänka på Sparklehorse frontman Mark Linkous som var på turné som förband åt Radiohead 1996. Efter att ha släppt det fantastiska debutalbumet med den något krångliga titeln Vivadixiesubmarinetransmissionplot året innan. På ett hotellrum i London under den pågående turnén tog han en blandning av antidepressiva, alkohol, valium och heroin och dog i någon minut innan han sedan vaknade upp i en sjukhusbädd utan att kunna gå. Medan han inte var vid medvetande så hade läkarna behövt fundera på att kanske behöva amputera båda hans ben, men istället återhämtade han sig efter ett halvår i rullstol när han väl var vid medvetande igen.

På benen igen så sjöng han snart om att livet är underbart, och oavsett om man vill tolka det ordagrant eller ironiskt så är det tydligt att många kreativa personer som artister lider av depression och psykisk ohälsa. Detta fick sitt tydliga slut för Mark Linkous när han sköt sig själv i hjärtat och avslutade sitt liv.

I Bob Hunds underskattade och briljant avskalade Våffeljärnet sjunger sångaren Thomas Öberg på bred skånska:

"För somliga
Är deras tidsfördriv
Bara ett våffeljärn
Med sladden i"

Utan pekpinnar så går det att tolka texten hur man vill. Det kan handla om ensamhet men kan också visa prov på att vissa behöver inte mer i livet än vardagslunket för att känna sig nöjda. Men när han kommer till andra versen, det är då Öbergs geniala textförfattande sätter pricken över i:et över den psykiska ohälsans problem.

"För somliga
Är deras sinnesfrid
Bara ett våffeljärn
Med handen i"

Det behöver nämligen inte vara ett långt steg från att må bra eller helt okej, till att vara nere på botten utan att se någon väg ut. Speciellt inte när omvärlden hela tiden kräver från en att man ska visa upp en yta som mår bra, oavsett hur det känns inuti.

Även om detta är ett värdsligt problem som kan beröra vem som helst så går det inte heller att blunda för att det ofta är högkreativa som gör slut på sitt eget liv. Allt från moderna EDM-artister som Avicii till gamla rockikoner som Kurt Cobain. Och allt från att ta beslutet på egen hand eller genom att ta beslut som leder fram till det, genom alldeles för hårt festande med alkohol och droger som tas i ett försök att stilla smärtan för en stund. En nedåtgående spiral som ofta slutar som för Janis Joplin, Amy Winehouse och Jimi Hendrix som alla gick bort i samma alldeles för unga ålder vid 27. 

Det gäller därför att fånga upp dessa signaler om när livet är så underbart att man skjuter sig själv. Låt oss alla hjälpa till genom att skapa ett samhälle där man inte hela tiden måste ha sin gard uppe och behöver spela ett rollspel tills man kommer hem och tar av masken, utan vågar söka hjälp när man desperat behöver den.

LÄS OCKSÅ: Kända musiker sätter fokus på World Mental Health Week


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA