x

En bartenders musiksmak: "Vill dra ner alla andra med mig"

En bartenders musiksmak: "Vill dra ner alla andra med mig"

I artikelserien YRKET undersöker vi hur musiksmaken står till bland de olika yrkesgrupperna i samhället. Låt oss bryta ner fördomar eller leva upp till klyschor. Bartendern Akina Ohldin, 24 år, hamnade i krogbranschen så fort hen blev myndig och tilläts komma in på baren. Och blandar nu sin musiksmak som en jävligt mixad cocktail.

– Under gymnasietiden hamnade jag i krogbranschen och jobbade för stora företag som små, doppade tån i nattlivet på musik- och teaterbaren Folk när jag fyllde 18 och sedan dess har jag stannat och nu blivit barchef!

Lite förenklat så kan man säga att ditt jobb är att servera folk efter deras önskemål i dryckesväg, men vilken musik vill du själv helst bli serverad av DJ:n under ditt arbetspass?

– Peppande musik! Nu kan det såklart låta lite hur som helst för olika människor, men en artist som kommer upp i tankarna är Lizzo. Alla hennes mer upptempolåtar är den viben jag strävar efter. Like A Girl, Boys, Truth Hurts, Exactly How I Feel eller Better In Color. Sedan har Doja Cat steppat upp som satan med hennes nya album, ungefär samma vibe men en annan färgskala. Är det annan musik som gäller när du själv är ute, på andra sidan bardisken?

– Det beror på graden av utekväll. Om jag ska ta en barrunda med några polare uppskattas alternativ chill, som är en ganska intressant genre av musik som jag har snurrat mig in på bland andra bartendrar när de fått välja själva en lugnare vardag. Det har varit musik som The Whitest Boy Alive eller Tame Impala. En med en passande titel är Meet Me At Our Spot med The Anxiety. Det är den vibben jag är ute efter!Om du får blanda ihop en musikalisk cocktail av tre olika ingredienser för att beskriva din musiksmak som barn, tonåring och vuxen, hur smakar den då?

– Det skulle nog bli en häxbrygd av 60-talspop, 2000-tals pop punk/punkrock och allmän alternativ musik. Tänk dig nästan om The Beatles och Gorillaz fick ett barn som åkte på Warped Tour cirka 2013. En jävla mix men det skulle nog vara en liten inblick till vad som pågår i mitt huvud!

Vilken musik skulle du säga lämpar sig bäst i en bar?

– Jag tycker ju om benämningen alternativ musik. Dels för att jag tycker att det kan vara lite vad som helst och att det är mycket som kan lämpas in i en genre. Jag är queer, det är svårt för mig att ta ett enda beslut haha! Men alternativt R&B/souligt så som Rex Orange County tycker jag är nice i barmiljö, jag tycker även om jazz. Ibland på lugna dagar på baren jag jobbar på så sätter jag på spellistor som gör oss till en 50-tals jazzklubb, folket gillar det och då ska så klart folket få det!Vilka musiker skulle du kunna se att arbeta inom ditt yrke?

– Skulle kunna se Matty Healy från The 1975 med hans persona från 2012 vara en blandning av bartender och psykolog och prata om livet med stammisarna på haket. Men sedan skulle jag också kunna tänka mig Avril Lavigne för all del, mycket energi i den kvinnan som skulle passa perfekt en sen fredagskväll bakom baren.

Bartenderyrket är ett fysiskt jobb med sena nätter, vilken musik lyssnar du helst på vägen hem när krogen har stängt och det äntligen är dags för vila?

Hozier är guld. Han får en att känna att man går på moln. Annars brukar jag ramla in på 50- och 60-tals jazz och R&B, mycket black music. Etta James, Louis Armstrong, Aretha Franklin, alla klassiker. Några av namnen som grundade och formade musiken vi lyssnar på idag.Vilken DJ har gjort dig mest frustrerad?

– DJs som blir besvikna eller upprörda när jag inte vet vilka de är haha! Alltså folk som tycker att de är så mycket bättre än alla andra, som bara vill spela högt och som är otrevliga. Det är inte så svårt att vara snäll och jobba tillsammans med sina bartendrar. Vi är alla här för att göra ett jobb och ha det roligt. Ibland verkar det som att balansen mellan att skapa en feststämning och hålla båda fötterna på jorden kan vara lite för mycket att be om och vissa går in i väggen på grund av det.

En del av ditt jobb är att ge bra service och bemöta på ett trevligt sätt, men vilken musik skulle du säga gör det omöjligt att hålla humöret uppe?

– Musik som på något sätt bara gränsar in på otydbart ljud. Visst, man kan väl argumentera att all musik bara är ljud. Men när det knappt finns melodier utan det är bara som white noise, medan den som spelar tycker att det är konst och det bästa som skapats sedan uppskuret bröd. Musik i all ära, men någon typ av struktur tycker jag att man ska ha.

Vilket yrke borde du ha om man enbart utgår från din musiksmak?

– Någon typ av skribent. Jag nämnde ju Matty Healy tidigare, jag har tänkt mycket på The 1975s tredje album A Brief Inquiry Into Online Relationships. Han skriver mycket som är tankeprovocerande och det uppskattar jag, att få gräva ner sig i Mattys texter. Samma gäller Twenty One Pilots, de är min soft spot. Deras album Vessel har några av mina favoritlåtar någonsin, det är ett guldkorn. Sedan är det kanske mitt hopplösa romantikers hjärta som vänder musik till poesi och vill dra ner alla andra med mig. Visst är det vackert?Vad har du själv för yrke och vad lyssnar du på för musik, och kan du se något samband däremellan?

LÄS OCKSÅ: En IVA-sjuksköterskas musiksmak – "Musiken som innehåller mycket svärta och smärta tilltalade mig"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA