x

Timbuktu: "Tupac drog upp Biggie som rev huset”

Timbuktu: "Tupac drog upp Biggie som rev huset”

Med sitt senaste album Du Gamla Du Nya i bagaget beger sig Timbuktu och Masaka Trio ut på en turné i utvalda städer i Sverige. Även Esther Kirabo hänger med på det rullande kalaset. Så hur går tankarna kring de kommande spelningarna?

Det är ganska enkelt. Vi kliver upp på scenen, kopplar upp oss mot astralplanet och sen spelar, sjunger och berättar vi med så mycket närvaro och intensitet vi kan uppbåda.  

Hur hade din scenshow sett ut om det inte fanns några begränsningar?

– Inte så olikt från hur den ser ut idag. Oavsett konstellation försöker jag bara framföra materialet så bra som möjligt och har egentligen aldrig lagt någon fokus på show-biten. 

Vilken är världens bästa liveakt just nu?

– Omöjligt att säga. Jag har sett för få liveband på sistone, haha. Återigen är de bästa live-artisterna de som är närvarande i ögonblicket och som kanaliserar det där nästa gudomliga som musik och dans kan vara i sina bästa stunder. D’Angelo på Cirkus 2000 till exempel är en av en handfull konserter jag sett i mitt liv som verkligen lyckats skapa bokstavlig magi i rummet. D’Angelo, hans band Soulquarians (som bestod av några av världens främsta musiker) och publiken blev liksom ett med allt. Tiden sattes ur spel, det enda vi andades i två timmar var rytm och melodi, dans och sång.  

Vad har varit ditt största konsertögonblick?

– Wow, det är en svår fråga att svara på. Som publik tror jag det största ändå var när jag såg Tupac i New York 1992 och han drog upp Biggie, som rev huset med den då nysläppta hitten Party And Bullshit. Som artist var ett sånt tillfälle avslutningskvällen på Kalasturnén 2003 på Universitetet i Stockholm. Peps och Bosse Skoglund joinade oss på scenen och vi spelade Dynamit ihop. Det var ett peak life-ögonblick. 

Galnaste upplevelsen då?

– Ja du, kanske inspelningen av Long Arm Of The Law på tunnelbanan år 2000. Kanske hundra fans som sjöng låten tillsammans med Looptroop på en packad tunnelbanevagn, sen på perrongen och i rulltrappan. Väktarna försökte stoppa det men det gick inte, det var som ett musikaliskt upplopp. 

Om du skulle jämföra ett Timbuktu-gig med en film, vilken blir det och varför?

– Haha … så svåra frågor. Jag vill säga Picassos Äventyr eller Hör Upp Blindstyre men varför vet jag inte. Ett typiskt Timbuktu och Damn-gig back in the day började med hög energi för att sedan landa efter ett par låtar i lite djup och lägre tempo för att sedan bygga upp mot ett högenergiskt crescendo. En typisk actionfilm-dramaturgi med andra ord. En osannolik berättelse om hur sorg och livsglädje blev till en oförglömlig konsert med feel good-slut. Alexander Karim spelar Timbuktu, Gösta Ekman spelar Erik Hjärpe, Alexander Skarsgård spelar Gustav Brunn och Daniel Craig spelar Svante Lodén.

Här ser du Timbuktu och Masaka Trio:

22 november – Borås, Sagateatern

23 november – Göteborg, Nefertiti

24 november – Göteborg, Nefertiti

27 november – Malmö, Slagthuset

14 december – Stockholm, Fasching

15 december – Stockholm, Fasching

17 december – Skellefteå, Sara Kulturhus

18 december – Luleå, Kulturhuset

LÄS OCKSÅ: Paul McCartney rockade med Foo Fighters under stjärnspäckad ceremoni


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA