x

ÅRSKRÖNIKA: “Framtiden kommer att bli än mer omänsklig”

ÅRSKRÖNIKA: “Framtiden kommer att bli än mer omänsklig”

GAFFAs skribent Jim Knutsson sammanfattar 2021 med en krönika och serverar årets bästa album.

Året inleddes med att Daft Punk meddelade att robotarna inte tänkte slava för mänskligheten i studion mer. Istället la de oväntat hjälmarna på hyllan efter åtta års väntan på ett nytt studioalbum. Jag avfärdade det först som ett briljant marknadsföringsknep och var säker på att de snart skulle återvända med fem hitsinglar tillbaka i sina mänskliga skepnader. Men precis som i rymden så möttes jag bara av tystnad.

Istället fick jag söka mig utanför mainstreamfåran och in på en dunkel svensk BDSM-klubb för att hitta den elektroniska dansmusikens framtid. Där Cobrah skapade ett ledmotiv för den sexpositiva rörelsen där ben särades och lät lyssnaren dyka in med huvudet först, medan det pulserande housebeatet rann längs med insidan av låren. Elektronisk musik tog skepnaden av varmt kött och blod.

Jag inledde ett socialt experiment genom att hitta eller avfärda sambandet mellan musiksmak och yrke. Som på samma gång är en studie i vilken musik som sipprar in genom de olika samhällsklasserna. När en ung rapartist sköts ihjäl på öppen gata såg inrikesministern musikstilen som en bov i dramat och SD kunde tänka sig att förbjuda den i statliga kanaler. Man kan undra om gangsterrap eller kriminalitet kom först?

ABBA återuppstod efter 40 år och meddelade att framtiden kommer att bli än mer omänsklig än vad jag först hade trott. Nästa år kommer de att återförenas för livespelningar i skepnaden av digitala avatarer. Medan jag tidigare hade fnyst åt Brian Molkos negativa inställning till ny teknik, så var 90-talsbandet Placebos återkomst med singeln Surrounded By Spies en skrämmande samtidsresa fram till Orwells 1984.

ÅRETS SVENSKA ALBUM 2021

1. Fricky – Fricktion 
2. Jakob Hellman – Live Från Palma 
3. Karl Frid – Pleasure (Original Motion Picture Score) 
4. Thåström – Dom Som Skiner 
5. Sarah Klang – Virgo 
6. Pascal – Fuck Like A Beast
7. Sibille Attar – A History Of Silence 
8. Woesum – Blue Summer
9. Cherrie – Naag Nool
10. Lorentz – R1 Efter Drömmen

ÅRETS UTLÄNDSKA ALBUM 2021

1. Dave Gahan & Soulsavers – Imposter
2. Jónsi – Obsidian
3. Primal Scream – Demodelica 
4. V/A – I'll Be Your Mirror: A Tribute To The Velvet Underground & Nico 
5. Vilde Tuv – Melting Songs 
6. Mono – Pilgrimage Of The Soul 
7. Kanye West – Donda 
8. Alex Somers – Sibilings 
9. Hekathena – Own The Night 
10. Tindersticks – Distractions

ÅRETS BÄSTA SVENSKA ALBUM – REDAKTIONENS VAL

ÅRETS BÄSTA UTLÄNDSKA ALBUM – REDAKTIONENS VAL


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA