x

KLASSIKERN: Vardagstristess och revolution

KLASSIKERN: Vardagstristess och revolution

Medan andra artister är rädda för att räknas som sell outs så tryckte indierockbandet Bob Hund stolt upp valaffischer som förkunnade att de sålde sin själ på omslaget till Jag Rear Ut Min Själ! Allt Skall Bort!!! GAFFAs Jim Knutsson minns tillbaka till valåret 1998 när helgen vecka 48 blev till något att fira varje år.

Det är just nu helgen vecka 48 2021 och hade det inte varit för att gitarristen John Essing akut behövde hjärtopereras så hade bandet firat med tre fester i Sveriges tre största städer denna helg. Från albumet som är bandets största framgång hittills så gavs nämligen singeln Helgen v. 48 ut. 

"Vem är dålig på riktigt och vem är ett skämt?" sjunger frontmannen Thomas Öberg på bred skånska i en tragikomisk text som utspelar sig på ett torg sent på året, där man i mörkret längtar efter att blommorna ska börja slå ut för att välkomna våren. Denna helg har sedan dess blivit en inofficiell högtid som fansen firar varje år. Kanske med samma festliga danser som i den medhörande svartvita musikvideon.Inledande instrumentala och mystiska Bob Hunds 115:e Dröm sätter tonen direkt på genombrottsskivan och låter som ledmotivet till en fiktiv svensk James Bond-film. Men den blev istället ledmotivet till komedin Vuxna Människor med Felix Herngren i huvudrollen. Låttiteln känns som en given blinkning till Bob Dylan's 115th Dream och låten sluter sedan även cirkeln när den får avsluta albumet i en något annorlunda musikalisk version, fast då med sång.

I Tralala Lilla Molntuss, Kom Hit Ska Du Få En Puss så hittar bandet rätt med allt vad de står för. De lekfulla melodierna med den hårda attityden attackerar från alla håll samtidigt som den karismatiska Öberg trallar om molntussar han vill pussa. Det är inte konstigt att det överlag är den största favoriten bland lyssnarna.Bandet har alltid gått sin egen väg där de inspireras av så vitt skilda saker som humorn från Philemon Arthur And The Dung, rock 'n' roll-musiken från Velvet Underground, syntarna från Kraftwerk och dynamiken från Pixies. Och de får geniala vardagsbetraktelser att svänga samtidigt som Öberg lovar att halvera sitt allvar till hundra procent. 

I Nu Är Det Väl Revolution På Gång? så rusar sångaren rakt in i alla smällar man får ta när man inte vet sitt eget bästa. "Nykter i en vecka, oändliga sträcka" beskriver vardagstristessen i Sverige klockrent där man både fruktar och tyr sig till det vanliga livet. Medan den perfekta kampsången för revolutionen fortfarande väntar på samhällsomstörtningen. Så har vi det här med att vara sell outs, något av det värsta man kan vara som artister. Jag Rear Ut Min Själ inleds trevande med en mysig atmosfär innan den exploderar ut i en gitarrstinn indierockdänga som bara växer och växer i storlek och styrka. Likt en politiker så förkunnar Öberg att han pratar och pratar utan att säga ett ord. "Jag rear ut min själ, allt ska bort" proklamerar Öberg till slut lugnt innan musiken får ett utbrott som sedan kollapsar i ett distat gitarrvrål. 

Bandet är ett unikum i landet lagom och de unika betraktelserna av vardagen är som att gå till optikern och få se livet hur en helt ny synvinkel, en mer sanningsenlig. De skriker både efter revolution som att bara ha det så där vanligt och härligt trist med. En genial motsats de brottas med i offentligheten genom musiken. Som när man inser att man inte passar in trots att det är allt man vill, och därmed helt enkelt får skapa sig sitt eget universum där man gör det!LÄS OCKSÅ: Bob Hund-medlem genomgår akut hjärtoperation – Helgen v. 48 skjuts upp


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA