x

BLOGG: Varför tror ni att det heter DEATH metal?

BLOGG: Varför tror ni att det heter DEATH metal?

Veckans dummaste nyhetsföljetong går till den om det belgiska death metal-bandet Omicron. Vice ställde frågan och såväl NME som Aftonbladet nappade på bandets uttalande om att de inte kommer överväga att byta namn trots rådande omständigheter.

Hela grejen skriker dålig bildning på så många plan. Omikron var namnet på en bokstav i tusentals år innan den fick beteckna en särskild virusmutation (vilket i skrivande stund var typ i förrgår). Bandet har dessutom tagit namnet från stjärnan Omikron Cygni, ett gasklot med misstänkt dysonsfär i stjärnbilden Svanen. Det finns en massa grejer som heter Omikron.

Har någon frågat Mekong Delta om inte de funderar på att byta namn? Hur är det med Corona-ölen? Eller har skribent(erna) vid det här laget snappat upp att även delta har homonymer och att corona var ett ord tusentals år innan någon ens hade hört talas om virus och mikroorganismer?

Äsch, jag backar. Jag tror inte skribenterna på Vice är så dumma som de framstår. Nyheter om omikron-varianten toppar alla webbtidningar och det är klart att det vänds på varje sten i jakt på om inte klick så åtminstone lite underhållning. De vet vad de gör. Det är alltså troligen inte tal om dålig bildning när det gäller namnet Omikron.

Däremot avslöjar artikeln andra pinsamt dåliga kunskaper. Särskilt för en musikjournalist. Och dålig slutledningsförmåga. Bandet spelar DEATH metal. DÖDSmetall. En brutal subgenre som kryllar av bandnamn som Suffocation, Carcass och Aborted. Och titlar som I Cum Blood, Bring Back The Plague (!) och Slithering Maceration of Ulcerous Facial Tissue. Är det inte rätt självklart varför genren heter som den gör?

Så varför sjutton skulle ett death metal-band vilja byta namn när en ny, genretrogen betydelse trillar in som en för tidig julklapp? Frågan Vice borde ställt är: Hur känns det att ha det hetaste bandnamnet just nu?

LÄS OCKSÅ: Nicke Andersson om Så Mycket Bättre: "Jag mådde nästan dåligt över hur illa det var"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA