x

Arbetslinjen på ett popbands vis

Arbetslinjen på ett popbands vis

Gitarrpopbandet autisterna släpper 2 mars albumet "Legender". skivan följer upp den tre år gamla och lovordade debuten "Sista scenen".

Jämfört med då det senast begav sig har bandet bytt lite skepnad. Exempelvis är Erik Englund, klaviatur, numera en fast medlem. Vilket har lett till att gitarrerna fått stå tillbaka på bekostnad av exempelvis orgel. Dessutom präglas albumet textmässigt av en delvis annorlunda ton, där det självbiografiska tar mindre plats. Men sångaren Per-Olof Stjärnered påpekar att det perspektivet inte är borta.

– Det tror jag har att göra med att det är lätt att gripa tag i frågor som är personliga, säger han.

Självbiografisk är exempelvis singeln "Rachael Ray", namngiven efter en amerikansk TV-kock vars pratshow får symbolisera den förmiddags-TV som en arbetsfri person får utstå. Livet som popmusiker framstår inte som särskilt glamouröst i det läget. ett påpekande som roar Per-Olof.

– Jag skulle nog tro att merparten av alla popband inte lever särskilt glamourösa liv. Vi har ju andra sysselsättningar också, och jag tror att det kan vara skönt att fortsätta att få intryck från andra håll. Men det är klart att det skulle vara trevligt att få in pengar från musiken och leva på den.

På en punkt har bandet dock misslyckats med vad de företagit sig: inför albumreleasen tänkte de sig att detta skulle bli den muntra skivan, i kontrast till den något mer svartsynta debuten. Men det föll på att det var mer intressant att skriva om livets mindre glada sidor.

– Det blir lite platt om det inte finns någon form av konflikt, uttrycker Per-Olof det.

Skivan arbetades fram tillsammans med producenten Mattias Glavå under den gångna hösten. När bandet hade bestämt sig för att påbörja det andra albumet var processen relativt enkel. Tydligt fokus och disciplin var det som gällde under några veckor. Inte minst var det en ekonomisk fråga.

– Det kostar ju ändå lite att arbeta i en studio, och då gäller det att förvalta allting så bra man bara kan under den tid man har, säger Per-Olof.

Återstår nu bara att se om publiken uppskattar bandets ansträngningar.

– Man får väl hoppas på det. Men vi kan ju inte styra över det där, det är publik och press och annat som spelar in. Vi har gjort vår grej, musiken. Vi kanske kunde införa en enpartistat med oss som styrande, då skulle vi nog få ett ordentligt genomslag säger Per-Olof och skrattar.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA