x

Galna pennan möter Christer Björkman

Galna pennan möter Christer Björkman

Men, allvarligt, det är väl bara barn och bögar som bryr sig om Melodifestivalen, på riktigt.

 – Vad underbart det hade varit om det hade varit det allra minsta sant. Jag, personligen, hade ju tyckt att det hade varit fantastiskt om hälften av de fyra miljonerna som tittar var bögar. Men sanningen är ju att Melodifestivalen är ett av få program som faktiskt samlar alla framför TV:n, mycket tack vare det breda musikaliska underlaget.

Jag tror dig fortfarande inte. Det finns väl grupper som är underrepresenterade? Folk med god smak och näsan i vädret?

– Tja, den kategori människor som faktiskt ligger lägst i tittandet är unga, heterosexuella män. Men så fort de skaffar familj och barn så kan de inte stå emot familjegrupptrycket och då sitter de där tillsammans med oss andra.

Årets festival är ju verkligen uppdaterad med massor av nymodigheter. Och – hör och häpna – ni har börjat använda internet på allvar!

– Ja, det har vi ju i och för sig gjort länge. Men nytt för i år har ju varit att man bara kunnat skicka in sina tävlingsbidrag via nätet.

Så då utesluter ni alla fina, gamla låtskrivare som inte har bredbandsuppkoppling?

– Ja, eller, det är väl dags att de får väl lära sig, helt enkelt. Det här är en praktisk lösning som underlättar för oss vad gäller diarieförning och anpassning. Sverige har ju levererat ett par riktigt dåliga resultat, internationellt, de senaste åren och det här är ett verktyg som kan hjälpa oss att analysera varför.

Så det räcker inte om man bara förbjuder låtskrivare med tossiga namn som "Dille", "Pling" och "G:son"?

– Så enkelt är det självklart inte. Det finns ju en anledning till att vissa namn återkommer. Så länge en upphovsman levererar en bra låt som kan bli en hit så spelar namnet ingen roll. Man kan ju jämföra det med fotbollslandslaget – man vill ju inte ha en ny elva i varje match, utan har man en Zlatan så vill man ha med honom varje gång. I år har vi runt 80 olika upphovsmän och kvinnor och bland dem 42 debutanter så jag måste även säga att återväxten ser väldigt bra ut även om det är de gamla beprövade som folk känner igen.

Vad blir det för skandal i år då? Nakenchock? Bröstchock? Hästchock?

– Ja, något blir det ju. Det ligger ju i kvällstidningarnas natur att se till att det blir något som de kan få folk att förfasas över ...

Solochock, kanske? För i år får man ju ha ett helt liveinstrument på scen. Kan vi se fram emot nyckelharpsonani och drillsolon i harmoniskt moll nu?

– Kanske det. Att ha med ett instrument som spelas live ger ju en ytterligare dimension och en möjlighet för de artister som är riktigt duktiga att visa upp även denna sida.

Till slut – vilken är egentligen den sämsta schlagerlåten någonsin? Och du får inte säga något av dina egna bidrag i genren.

– Oj, vad svårt. Jag vill ju gärna säga Norge ... men jag tror nog att det mesta England har bjudit på de senaste åren är värst. De måste vakna nu och komma ut ur sin anti-bubbla.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA