x

"Gör vi Melodifestivalen beror det på att vi har tappat allt"

"Gör vi Melodifestivalen beror det på att vi har tappat allt"

De långhåriga metalrockarna i Hammerfall släpper albumet Infected den 20 maj. Den följer upp No Sacrifice, No Victory, från 2009. En skiva där nya gitarristen Pontus Norgren presenterades för första gången. Infected har spelats in dels i Sverige, dels i Nashville, USA. Producentjobbet landade denna gång på James Michael. En låtskrivare som bland annat har producerat Mötley Crües album Saints of Los Angeles och är verksam i bandet Sixx: A.M., tillsammans med Nikki Sixx.

– Jag är så jävla stolt över skivan att det är löjligt. Den här skivan brukar jag stå och lira luftgitarr till, vilket jag inte har gjort till min egen musik sen jag var femton år. Det var verkligen sporrande att jobba med James Michael och enligt mig är det den bästa produktionen vi har gjort, säger gitarristen Oscar Dronjak.

Hammerfall har den senaste tiden kunnat ses på TV i och med Fångarna på fortet. Och sångaren Joakim Cans var med i Körslaget 2008. Det har spekulerats en del om hur pass kommersiella Hammerfall egentligen är. Något som Oscar Dronjak inte riktigt håller med om.

– Vi är beredda att gå väldigt långt, så länge vi tycker att det är roligt. Vi gjorde Fångarna på Fortet för att vi tyckte att det var skitkul. Skulle det röra sig om ett program som vi inte skulle tycka vara kul att göra så skulle vi självklart inte göra det. Sen tror jag att de som klagar på att vi är med i sådana här program, själva skulle ta chansen direkt om de fick den, säger Oscar Dronjak. Hammerfall är alltså beredda att gå väldigt långt. Men Melodifestivalen? Bert Karlsson och Joakim Cans är ju lite av bundisar och Joakim har fått förfrågan om att ställa upp i festivalen ett par gånger. Dessutom har Pontus Norgren ställt upp i festivalen två gånger med bandet Poodles.

– Aldrig i livet att jag skulle ställa upp i Melodifestivalen! För tio år sedan kanske vi skulle gjort det. Och vi fick en del förfrågningar på den tiden. Men vi hade som krav att vi skulle skriva vår egen låt, vilket vi inte fick. Om Jocke skulle ställa upp i festivalen, som soloartist, som Nicke Borg gjorde nu, tror jag att det skulle vara väldigt negativt för bandet, säger Oscar Dronjak.

– Det har varit okej att göra Melodifestivalen, men idag har det helt havererat. Det är helt enkelt för mediastyrt i dagsläget. Och alla låtskrivare, som verkar vara samma personer varje år går omkring och bara gottar sig. För vinner deras låt kommer de tjäna en massa stålar. Det är det som festivalen handlar om idag. Pengar, pengar och ännu mer pengar, säger Pontus Norgren.

– Om folk undrar vad Hammerfalls status är så kan jag säga så här: Om vi någonsin gör Melodifestivalen, så beror det på att vi har tappat allt och inte har någonting att förlora längre, säger Oscar Dronjak.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA