x

Omvandling och förnyelse

Omvandling och förnyelse

Efter flera år med stort drogmissbruk ser ändå sångaren Anthony Kiedis sund, balanserad och tillfreds ut. Det verkar som att han har njutit ordentligt av de kaliforniska vågorna och solen, som just nu skiner på Santa Monica Beach utanför hotellfönstret. Han är brunbränd, smal och vältränad under den vita t-shirten med skriften "OFF". Den nye gitarristen Josh Klinghoffer ser istället en smula mindre tillfreds ut med sin pojkaktiga frisyr, som om han måste vänja sig vid sin nya position i ett band med en mycket lång historia.

Josh Klinghoffer är nöjd med sin nya roll i Red Hot Chili Pepper. Han ersatte bandets förre gitarrist i oktober 2009. Även om det inte är lätt att ta över John Frusciantes roll – mannen som både skrev och spelade på prominenta Red Hot Chili Peppers-album såsom Blood Sugar Sex Magik från 1991 och Californication 1999 – anser ändå Josh Klinghoffer, att han är man nog till att göra det. Trots att den nye gitarristen bara är 31 år gammal, och därmed 17 år yngre än bandets sångare Anthony Kiedis, har han redan spelat tillsammans med storheter som Beck, PJ Harvey, The Sparks och Cee Lo från Gnarls Barkley.

---Återuppfunnit bandet---

Ni har funnits sedan 70-talet. Är det inte svårt att fortsätta vara innovativa och fräscha efter så lång tid?

Anthony: Det hade mycket väl kunnat vara fallet om vi inte haft Josh Klinghoffer i bandet. Han var ett tecken på karma som kom under en tidpunkt då det kunde vara svårt att förbli fräscha. När John Frusciante bestämde sig för att göra något annat, gav det oss en möjlighet att även förnya oss själva.

Ok, hur ändrar det er dynamik?

Anthony: Lyckligtvis har den förändrats. Det behövde vi. Josh är en mycket särpräglad musiker och han kom in med andra nyanser, ljud och vibrationer och vi kunde allesammans förhålla oss till detta. Vi beundrade Josh och respekterade honom, och vi hade redan spelat tillsammans med honom. Vi hade tur att han var tillgänglig och villig till att uppleva just vårt band. Det är svårt att säga vad det betyder för vårt bands identitet, eftersom den förändras hela tiden, men hittills passar vi bra tillsammans och har det fett. Jag tror att vi har återuppfunnit bandet på bästa tänkbara sätt. Det är fortfarande Red Hot Chili Peppers, men det är Josh Klinghoffers Red Hot Chili Peppers tid.

Josh: Som en outsider har jag alltid sett bandet som en familj, som baserats på kärlek och hunger om att få skapa musik. Det har inte ändrats sedan jag kom till en dag i oktober.

Anthony: Sanningen är den att bandet fortfarande älskar att göra musik och vi är ett band baserat på vänskap. Det var orsaken till att vi började. Vi håller av varandra extremt mycket och behöver varandra för att överleva. Vi var fattiga, hungriga och känslomässigt osäkra. På sätt och vis var vi små hemlösa barn som startade ett band baserade på dessa behov. Glädjen till livet och musiken existerar ständigt. Med Josh har vi valt en vän som vi vill göra musik med. Så har Flea och jag alltid gjort. Vi har levt i den andan sedan 1983, och det känns bäst för oss och avspeglas i allt vi gör.

---Självutveckling---

Det är sju år sedan Anthony Kiedis skrev ner sina memoarer i boken "Scar Tissue", där han gick på djupet med sitt narkotikamissbruk. När den tidigare bandmedlemmen Hillel Slovak dog av en överdos 1988 kunde sångaren inte få sig själv till att ta tag i begravningen och först efter tolv år blev han själv "clean". Idag har han sadlat om. Han har blivit pappa till den nu tre år gamla sonen Everly Bear, som han fick tillsammans med exflickvännen Heather Christie.

Du har genomgått många personliga förändringar från då du började.

Anthony: Vi förändrar oss och det sker förändringar omkring oss hela tiden. Det är en stor välsignelse, och även om förändringarna inte var meningen eller kan verka smärtsamma, så för de alltid något större med sig. Jag är fortfarande under utveckling så att säga – som musiker, som person, som vän – och jag är villig och öppen och spänd på att bli bättre på alla plan, både för min egen skull och för de människor som har med min galna röv att göra.

Varför, tror du, att så många kreativa människor blir självdestruktiva, bland annat genom att ta droger?

Anthony: Kreativitet och destruktivitet går hand i hand. Så destruktiviteten inspirerar kreativiteten. Bandet är nog ett exempel på det. Vi såg Johns avhopp som destruktivt för bandet, men det visade sig att det betydde att vi kunde fortsätta utveckla oss. Det är mänskligt att söka efter smärta, förlust och personlig destruktion för att finna konstnärlig inspiration. Konst blir ofta till under självdestruktiva beteenden.

Men det handlar väl också om att berömmelse och pengar leder till det. Eller?

Anthony: Jo, det kan säkert stämma. Men det kan inte riktigt vara min ursäkt, för rikedom och berömmelse kom mycket långsamt till mig, och jag försökte hela tiden att slå ihjäl mig själv – inte bokstavligen men en utomstående skulle nog betrakta mig och säga "varför gör han sådär mot sig själv?" Det gick många år innan jag började tjäna pengar som konstnär.

Vad fick du ut av att ta droger?

Anthony: Det är coolt när man upptäcker dem första gången. Det öppnar dörrar, det för dig in i en annan värld – ett helt nytt universum, som man till en början kan fungera i. Men så ändrar det sig. Det blir riktigt grymt och man borde sluta men man kan inte. Och så blir det att det inte öppnar upp för en ny värld, utan istället blir det hela din värld. Drogerna tar full kontroll över ditt liv.

Det var väl svårt att komma ut ur det?

Anthony: Det är nog det svåraste jag någonsin har gjort. Men då jag blev "clean" är det den bästa känsla jag någonsin har haft. Bättre än att upptäcka droger. Det är en större kick och varar betydligt längre.

Och du håller dig i form och går på gym?

Anthony: Gym? Jag kan inte minnas när jag gick dit sist.

Hur håller du dig då i form?

Anthony: Jag bär runt på min son så mycket som möjligt, min vänstra arm har faktiskt blivit lika stark som min högra. Han har varit här i tre år, så det hjälper. Jag har också upptäckt surfning, som jag har blivit fullkomligt förälskad i. Det är en mäktig känsla och det fungerar avbalanserande på kroppen och psyket. Det är närmast en elektrisk upplevelse. Jag gillar också att klättra i träd och cykla.

Hur påverkar musik ditt psyke?

Anthony: Om du föreställer dig att det finns en enorm själ full av dimensioner som vi allesammans är en del av på ett eller annat sätt, så binder musik, sång och ljud mig till detta ställe. Då jag var på väg till denna intervju idag lyssnade jag på The Idiot och med varje låt kände jag att den förde mig till en ny plats, som bidrog till mitt själsliga liv. Med musik är det som att du kopplar in något som ens kropp kan förhålla sig till.

Fakta: Red Hot Chili Peppers – L.A. Band

Red Hot Chili Peppers bildades av sångaren Anthony Kiedis, basisten Flea, dåvarande trummisen Jack Irons och gitarristen Hillel Slovak, medan de fortfarande gick på Fairfax High School mitt i Los Angeles hjärta i slutet av 70-talet.

– Jag älskar Los Angeles och att vi blir associerade med staden, säger Anthony Kiedis. Den är mycket mer dynamisk och kreativ än dess rykte. Många anser att Los Angeles är en klysch-stad, men det säger mer om personen. Ju djupare man ser på staden, desto mer mystisk och spännande blir det att utforska den. Det är upp till äventyraren att ta reda på. Titta bara ut genom fönstret: det är ett magiskt kungarike.

Staden är full av inspiration för bandet. Anthony Kiedis minns hur han satt på Hollywood Forever Cemetary på Santa Monica Boulevard och skrev låttexter bland gravstenarna. Idag far han fram och tillbaka på en motorcykel mellan Hollywood och Malibu på kustvägen Highway 1 för att suga luften till sig så att den kreativa energin kommer till honom.

– Det är rolig sak med kreativ energi. Ibland finns den överallt, till exempel på parkeringsplatsen framför snabbköpet och ibland är den bara puts väck.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA