x

Med blicken rakt fram

Med blicken rakt fram

När band i samma ålder faller offer för singelboxar och utdragna avskedsturnéer tuffar bob hunds maskineri på i dubbel hastighet. Efter utflykten med Bergman Rock i mitten på 00-talet är den nyfunna produktiviteten ett faktum. Kommande albumet Låter som miljarder blir bandets tredje på tre år och tionde sammanlagt. Och det finns inga planer på att sakta ner. Det är lätt att fråga sig varför bob hund springer när de andra faller. En del av svaret finner man nog i att bob hund vägrar att bli nostalgiska.

– Vi pratade om det här med att "ska vi släppa en box nu när vi fyller 20?", säger Conny Nimmersjö, gitarrist och grundande medlem i bob hund. Men varför skulle vi göra det? Samlingsboxar är som likkistor. Och vi har ingen tid att blicka bakåt. Vi är mer intresserade av vad vi har framför oss än att försöka definiera vad vi gjort hittills.

Lika viktigt har det varit att förnya uttrycket, att inte återanvända gamla koncept, förklarar Conny. Bandet förbjöd sig själva att göra sämre versioner än det man gjort tidigare. Ingen var intresserad av ett bob hund a´la 1993. Allra minst producenten Tore Johansson som varit särskilt hård mot bandet när man tenderat att falla tillbaka i gamla banor.

– Han har varit något av en ledstjärna i arbetet med de här nya skivorna. Vi ville förnya vårt uttryck samtidigt som vi behöll känslan, och det hade nog inte gått om inte Tore varit hård mot oss. Så fort han inte gillade något så förklarade han att "det här låter ju som bob hund 1993. Det är jag inte intresserad av". Och då var det bara att gå tillbaka till replokalen. Man måste ju få klart för sig att vi kan inte förlita oss på att vi är det yngsta och hungrigaste bandet, och då måste man hitta andra kvaliteter än energi och explosivitet.

Annat vid sidan om

bob hund-medlemmarna ses inte särskilt ofta. Alla har jobb och familjer vid sidan av och Thomas och Jonas bor i Skåne medan Conny, Jonny, Mats och Christian bor i Stockholm. Conny själv är vaktmästare på en skola och har tre barn. Han är nöjd med att skilja på brödjobbet och på musiken. På så vis känns det musikaliska mindre som ett arbete, förklarar han.

– Hade jag haft möjlighet att bara försörja mig genom musiken så hade jag antagligen haft flera andra projekt. Men då blir det snabbt som ett jobb. Nu spelar jag bara med saker som jag verkligen vill hålla på med. Dessutom är det skönt med vanliga arbetskamrater, som inte sysslar med musik. Det är lättare och roligare att vara vaktmästare för att kunna syssla med musiken än att den i sig blir ett brödjobb.

När Conny och de andra medlemmarna väl träffas så är det nästan alltid i bandkontexten och då har alla samma enkla mål; att göra nya låtar.

– Det tror jag är en av anledningarna till att vi lyckats hålla ihop, säger Conny. Att vi alla gör annat vid sidan om. Och när vi väl ses så är vi oftast sams, för alla är så extremt sugna på att spela och ingen behöver slå sig blodig för att få igenom varje låt. Det självförtroendet får man på annat håll. Sen är det ju lite som ett äktenskap, att man måste prata med varandra. Vi är ganska bra på det.

Samtidigt är Conny noga med att påpeka att bob hund aldrig någonsin gått som på räls. Med sex, ibland sju, starka viljor har bandet haft sin beskärda del av konflikter och struliga processer. När man drog igång Bergman Rock på allvar i början på 00-talet var det för att ta en paus från bob hund. En time-out på bandspråk. Det var antingen det eller göra någonting helt annat ett tag. Bergman Rock blev ett sätt att fortsätta spela ihop men i ett annat sammanhang. Bandet hade upplevt att spänningen med bob hund hade börjat svalna, och att spelningarna sällan bjöd på varken topp eller botten. Det blev för säkert och stabilt för ett band som var känt för sin kaosartade och prisbelönta liveshow. I retrospektiv var avstickaren med Bergman Rock antagligen helt nödvändig. Det blev en tidsfrist, ett steg på vägen till att hitta tillbaka till bob hund.

Man slutar inte i bob hund

Trots bristen på spänning var det aldrig någon i bob hund som tänkte tanken att sagan kunde ta slut. I dokumentären om bandet i SVT:s Musik Special förklarar keyboardisten Jonas att man inte slutar i bob hund. Det är aldrig ett alternativ. Conny och Thomas är inne på samma sak. bob hund är en evighetsmaskin.

För tre år sedan valde dock trummisen Mats Andersson att stiga ned som passiv medlem i bob hund och det var inte helt lätt att hitta en ny. Till slut fann man nytt blod i 33-årige Christian Gabel. Christian hade tidigare trummat med Connys soloprojekt och på ett antal Bergman Rock-spelningar, och det dröjde inte länge förrän han blev bandets nya sjätte medlem.

– Det var klart inte helt lätt för Christian att ta sig in bland ett gäng gubbar som spelat ihop i 20 år men när han väl gjorde det så föll allt sig väldigt naturligt. Med en ny trummis blir ljudbilden som en helt ny maträtt, och jag tror vi behövde det. Han har varit väldigt viktig för inspelningarna av den nya skivan.

Om Det överexponerade gömstället var bob hunds hittills mest lågmälda och melankoliska skiva så rör sig Låter som miljarder en bit bort från det. Man finner inte heller här någon Helgen v.48 eller Tralala lilla molntuss. Den tiden är naturligt förbi. Men vers-refrängtänket är tydligare och även om både ljudbild och lyrik är mer eftertänksam än tidigare så är det gladare, hittigare än på föregångaren. Om bandet ville bevara känslan men förnya uttrycket så har man lyckats. Man lämnas med känslan av ett band som är i fas med sig själva. Ett band som accepterat att man snart är närmare 50 än 40 och man inte längre är bandet på allas läppar. Kvar finns bob hunds karaktäristisk skeva rymdsynt och spattiga gitarr. Thomas Öbergs omisskännliga spruckna skånska, ledsna melodier och tokiga texter. Allt är detsamma, men ändå förändrat. bob hund har alltid varit experter på att blanda ledsna melodier med uppsluppna, smarta texter, och är det fortfarande.

– För 20 år sedan upplevde jag att man hade så mycket att bevisa, säger Conny. Jag hatade livet när jag var i 20-årsåldern. Nu är allt enklare och mer avslappnat. Jag skulle vara ytterst tacksam om vi får fortsätta göra musik. Om alla lever och får behålla hälsan så ser jag heller inga hinder. Nu för tiden finns det ju en massa exempel på folk som håller på med musik och är 60-70 bast. På 80-talet var det helt omöjligt att tänka sig en 60-årig gubbe sitta och skrika punk.

Har man någon gång sett en bob hund-spelning vet man att det kan vara är en lätt kaotisk upplevelse, med en spasmisk figur i fokus och ett vanvettigt manglande i bakgrunden. Då är det svårt att tänka sig att det är precis tvärtom i studion. Men det metodiska tillvägagångssättet i studion är snarast en förutsättning för energin på scen, förklarar Conny.

– När man ser Iggy Pop eller Lemmy så är det också kaos, medan själva musiken är skapad under extremt strukturerade förhållanden. Scenframträdandet speglar inte alltid hur det är att spela in. Jag skulle vilja säga att det är tack vare att vi är så noga när vi gör musiken som vi kan utagera den på det viset som vi gör på scen.

SIDESTORY: 20 år – en tidslinje

1992 – bandet bildas och börjar repa.

1993 – bob hund gör sina första spelningar utanför Stockholm. Magnus Carlson som senare ska bilda Weeping Willows kör bilen eftersom ingen i bandet har körkort.

1994 – Thomas Öberg bryter foten och uppträder under några spelningar med kryckor på scen.

1996 – Gitarristen i Blur, Graham Coxon uttrycker en önskan om att spela med bob hund – bob hund tackar nej.

2000 – Bergman Rock får instrument stulna till ett värde av 115 000 kronor. Som följd tvingas bandet ställa in en hel vårturné. 

2001 – Under en presskonferens inför Stenåldern kan börja bjuder bandet journalisterna på bullar de bakat själva.

2009 – Bandet gör comeback med skivan Folkmusik för folk som inte kan bete sig som folk. Förstasingeln Fantastiskt släpps i ett exemplar och säljs för 3 650 dollar på eBay.

2012 – Bob hund firar 20 år som band och släpper sitt tionde album i form av Låter som miljarder.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA