x

Stor röst – stor debut

Stor röst – stor debut

Emeli Sandés officiella debutalbum Our Version of Events ges ut den 15 februari i år, Men innan dess har det runnit mycket vatten under broarna. Sedan hon var liten har det stått klart att Emeli kunnat göra något särskilt med sin röst och genom barndomen tog hon lektioner i piano och klarinett, och började i mycket ung ålder att skriva låtar. Detta ledde bland annat till att den skotskfödda sångerskan både deltog och vann en del talangtävlingar där vinsten i en av dem var ett skivkontrakt som hon som 16-åring vänligt tackade nej till.

Den unga Emeli drog hem från tävlingen i London, tillbaka till Skottland, musiken och skolböckerna. I Glasgow blev hon antagen till att studera medicin, en utbildning som hon idag är till 3/4 färdig med. Men musiken drog i henne hela tiden. När låtar började rinna ur den unga kvinnan med den stora soulfulla rösten, det klingande jazzpianot och de vackra popmelodierna, lade hon 2009 läkarböckerna på hyllan (tills vidare) och var från början framgångsrik som kompositör åt andra artister. 

– Det har varit kul att skriva åt andra och jag har också själv medverkat på flera av låtarna. Det har gått riktigt bra och vi fick bland annat en listetta tillsammans med rapparen Professor Green. Jag har även skrivit för artister som Chipmunk, Wiley, Tinie Tempah, Susan Boyle, Cheryl Cole och många andra. Det har varit mycket lärorikt och ett bra sätt att starta min egna professionella artistkarriär på.

Helt naturligt har hon skrivit till starka kvinnor med stora röster och här följer Emeli Sandé väl i kölvattnet av nya, starka, brittiska "soul"-vokalister som Amy Winehouse, Jessie J och Adele. och det är bland dessa ledande kvinnor som Emeli Sandé finner sina största inspirationskällor. 

– Jag är förtjust i sångerskor som Aretha Franklin och Lauryn Hill och i historieberättare som Joni Mitchell, men den som har inspirerat mig mest är divan Nina Simone, som hade sin storhetstid under 60- och 70-talet. Referenser man tydligt kan spåra på Our Version of Events, som i utmärkande grad bärs upp av klassiska byggklossar som Emelis stämma, hennes lätt jazziga pianospelande, men som också innehåller mekaniska beats på några låtar, till exempel första singeln från skivan, Heaven. En singel som hamnade på andra plats på den brittiska hitlistan. Heaven har bland annat bidragit till att Emeli Sandé nyligen vann det prestigefulla critics' choice award vid årets Brit Awards. ett pris som under de senaste åren har givits till toppartister som Florence & the Machine, Jessie J och inte minst Adele. artister som lyckats slå sig in på den amerikanska marknaden, en ambition för fröken Sandé?

– Det skulle då vara fantastiskt och vi har planerat konserter i USA, men i första hand gäller det att klara sig bra hemma i Storbritannien och runt omkring i Europa. Som det ser ut blir 2012 ett hektiskt år fyllt av konserter och promotion, men jag glädjer mig åt det, det är ett privilegium att få vara med om detta och jag känner mig väldigt hedrad.

Familjemänniskan Emeli Sandé, vars pappa är från Zambia och mamma från norra England, hittar också inspiration utanför musikens ramar. På hennes högra underarm har hon tatuerat ett porträtt av den passionerade och ofta deprimerade mexikanska konstnären Frida Kahlo, men själv är Emeli optimist till sin natur. 

– Jag tycker att Frida Kahlo var en fantastisk konstnär och att hennes tavlor innehåller både ljus och mörker. Jag lockas av djupen i verken, även av den mörka sidan som nästan alla konstnärer besitter. Den känner jag också igen från mig själv, men grundläggande är jag optimistisk till naturen och tror på att det bästa kommer att ske.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA