x

Fun har hittat självförtroendet

Fun har hittat självförtroendet

Vi har hört historien förut. Ett gäng musiker som spelat i åratal och haft några mindre framgångar, vars karriärer plötsligt briserar som en bomb. i New York-bandet Funs fall kom detonationen i och med en enda låt: hitsingeln We Are Young. Förutom att ligga etta på listorna i både USA och England har låten sipprat ut i alla möjliga forum. Från tv-serier som Gossip Girl och Glee till en reklamfilm under Super Bowl.

– Det är intressant det där eftersom vi verkligen inte tänkt på det alls, säger Funs gitarrist Jack Antonoff. Sättet som folk reagerat på låten har ändrat dess graf sedan vi gjorde den. Den har nått en ny nivå av spänning. Folk brukar berätta om hur de upplevt den, som till exempel på sin examen. Nu känns det nästan som en ära att spela den.

We Are Young var förstasingeln från trions färska andra album Some Nights. Tre år har gått sedan debuten Aim and Ignite, och han tycker att den största skillnaden albumen emellan är bandets självförtroende.

– Med Aim and Ignite hade vi bara börjat. Vi hade så mycket att bevisa för världen och för varandra. Some Nights har handlat om att behålla vårt episka, enorma sound, men utan att göra det på ett sätt som avslöjar allt. Och det kommer från en annan typ av självsäkerhet som du egentligen bara kan få från ett andra album.

Ni påminner en del om Queen i hur ni låter. Vilka är era influenser?

– Vi är mer influerade av saker som inte är självklara i vår musik. Som Bruce Springsteen till exempel. Kanske inte just i hans musik som sådan, utan mer i energin och autenticiteten som kommer med sådan typ av musik. Eller som Robyn, som är en av mina absoluta favoritartister. Hon har en perfekt fördelning i att vara spännande, rolig och over the top. Det är fantastisk pop, men hennes texter kan samtidigt få dig att gråta i timmar, för de är också så otroligt förödande och ärliga.

Just nu är trion ute på en turné som spänner över USA, Europa och Australien. Den 22 september kommer de till Stockholm och Debaser Medis. Enligt Jack Antonoff handlar livespelningar inte bara om att gå ut på en scen och spela sitt senaste album. Det är snarare viktigare att tillsammans med publiken skapa något som är annorlunda och unikt för ögonblicket.

– Publiken är en stor och viktig del av vår liveshow. Vi spelar inte bara inför en folkmassa. Det handlar också om något vi gör gemensamt – hur alla sjunger med och hur alla jobbar tillsammans för att skapa något större.

Fun är annars inget band som lever någon rock'n'rollmyt med vilda fester, om man får tro bandets gitarrist. De tre killarna prioriterar istället att bara ta det lugnt och umgås.

– Vår favoritsyssla är faktiskt att äta lite mat och bara titta på film hela natten. Vi hänger bak i turnébussen och kollar gräsliga tv-program och filmer.

Vad tror du Fun är om fem år?

– Jag hoppas att vi är lika hungriga då som nu, eftersom hela vår målsättning är att bli bättre och bättre. Vi vill pusha oss själva till att göra bättre album. Framför allt hoppas jag att vi inte har blivit för bekväma av oss.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA