x

11 Essentiella – september 2012

11 Essentiella – september 2012

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify (de som för närvarande finns) och skaffa GAFFA Spotify App här.

Night Light − Jessie Ware

Vi har redan hört 110%Wildest MomentsRunning och Sweet Talk; alla klockrena hits. Då tror man spontant att Jessie Wares debut, Devotion, är urmjölkad, men icke då. En mer stabil och helgjuten skiva får man leta efter. Night Light är som ett extra ljus i ljuset. Det är en låt som speglar precis vad som sker i London i detta nu.

Again − How To Dress Well

Detta kan mycket väl vara bland det finaste som har och kommer att släppas under hela 2012. Vår käre tenor, Tom Krell, betar av Janet Jacksons Again och som han gör det. Rösten kommer och går, svävar, varje ord värks fram, får oss att gå i exakt samma fotspår hur mycket eller lite vi än vill. När Again tar slut har Krell gjort den till sin egen.

Janet - Again (HTDW Version) by How To Dress Well

Rock Bottom − King Krule

Vi har via "GAFFA rekommenderar" tipsat om den här unge herren tidigare och när han nu ger ifrån sig en stänkare som Rock Bottom är det åter på sin plats att dra igång hajpmaskinen. Lyssna bara, avväpnas av hans thugsång, hans jangliga gitarrer och le ikapp när han mot slutet ger The Streets en skön blinkning.

Rock Bottom by King Krule

Prayer - Rebekka Karijord

Under Rebekka Karijords barndom var döden alltid närvarande. Hennes pappa var frånvarande och missbrukare. Men genom sin fars anteckningar fann hon vägen till texterna, ett sätt att behandla sorg och saknad. Hon fann sitt mål och är nu här med en skiva som bland annat behandlar den komplexa dynamiken mellan man och kvinna.

(Prayer finns med på Rebekka Karijords album We Become Ourselves, som släpps 14 september)

World On Fire − The Royal Concept

Har du länge gått med känslan av att Phoenix inte är tillräckligt? Att du vill ha mer av självlysande pop snyggare än solnedgången? Då kommer The Royal Concept till din undsättning. På gruppens nya ep finns nämligen allt man kan begära. Vill du även lära känna detta band kan du bläddra några steg fram (i GAFFAs septembernummer) så kommer du till en intervju. Allt som behövs, liksom.

Hypnone − Katatonia

Sedan 1991 har Jonas Renkse och hans medmusiker slipat, ältat och gått ner sig i en rad förgreningar under rubriken metal. 21 år senare står de med det kanske bästa släppet hittills som Katatonia, skivan Dead End KingsHypnone inleds med mollstänkt pianoklink, fortsätter med Renkses klara röst och tar sedan steget rakt in i ett svart moln.

Succubi − Azealia Banks

Amerikas nya raphopp slänger ur sig hat från höger till vänster. I Succubi är det Jim Jones från The Diplomats som får ett par kängor i fejset. Sker det med sådan styrka och attack får Azealia Banks spotta hela GAFFA-redaktionen i ansiktet, vi bryr oss inte. Bara vi får mer av henne så fort det går. I albumformat kanske?

SUCCUBI - AZEALIA BANKS Prod. by ARAABMUZIK by Azealia Banks

Moonjock − Animal Collective

Nuförtiden har Animal Collective förmågan att låta ansträngt quirky och ändå göra helt självklara och direkta poplåtar. Många förundras över hur detta Baltimore-band lyckats få en sådan status och enorm fanskara. Lyssnar man bara ett kort ögonblick på Moonjock kommer alla frågetecken suddas ut en gång för alla.

(Moonjock finns med på albumet Centipede Hz, som släpps 5 september)

Sångerna Handlar Om Oss − Familjen

I en intervju med Nirvana post Nevermind fick gruppen frågan om varför folk från alla håll dras till deras oljud. De svarade kortfattat att deras låtar är som ompackade barnvisor. Där kan vi också ha svaret på varför alla diggar med så fort Familjen presenterar nytt. Barnvisor förklädda i pumpande och saligt smakfulla samplingar och beats. Som i Sångerna Handlar Om Oss.

(Sångerna Handlar Om Oss finns med på albumet Allt På Rött, som släpps 12 september)

Idle Talk − iamamiwhoami

I förra numret recenserade vi Jonna Lees helkonstnärliga projekt iamamiwhoami. Skivan som sedan ett bra tag tillbaka har legat och grott på nätet når fysisk form i september och innehåller en jämn ström elektronisk pop, så mörk och på ytan puttrande att det inte går att förhålla sig annat än fascinerad.

Yet Again − Grizzly Bear

Ed Droste är i förändring. På Yet Again låter han som en blandning av Thom Yorke och Ben Bridwell. Inget fel med det, för man känner fortfarande igen sig i Grizzly Bears avancerade arrangemang. Här finns det naturliga ekot från studion, som att höra ett band i djup livekoncentration.

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify (de som för närvarande finns) och skaffa GAFFA Spotify App här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA