x

Icona Pop – danspop på väg

Icona Pop – danspop på väg

Pressbyrån vid Stadsbiblioteket i Stockholm ger intrycket av att ha blivit välsignad med en Reclaim The Streetsaktion. Runt byggnaden står kravallstaket, ur högtalarna på taket dunkar danstakter, och trots att regnet öser ner, trängs folk ut genom dörrarna. Den rebelliska känslan mattas av något när man inser att det är en viss online-musiktjänst som håller i spektaklet, men musiken som pulserar genom högtalarna tvingar fram känslan nästan lika fort igen. Folk som passerar förbi kan faktiskt inte låta bli att nicka i takt.

20 minuter senare kliver Aino Jawo och Caroline Hjelt, bättre kända som Icona Pop, in på fiket tvärs över gatan. Det var såklart de som precis spelade. De är fortfarande uppspelta efter konserten och verkar generellt uppe i varv.

– Det är rätt mycket nu, erkänner Aino. Vi har haft 40 gig på två månader. Vi har dessutom haft fullt upp med att göra färdigt skivan. Men vi klagar inte. Vi är bara tacksamma för att folk faktiskt vill lyssna.

Caroline instämmer:

– Att folk ens orkar komma hit en sådan här dag, det är rätt mäktigt.

Under vårt korta möte ringer det konstant i deras telefoner. Ett par tjejer på fiket pekar på dem. Efter 20 minuter kommer deras kollega förbi och undrar när de ska dra vidare. Aino och Caroline verkar dock inte särskilt stressade, utan snarast bara fokuserade.

– Vi har jobbat så mycket att vi inte märkt någon effekt, säger Caroline.

– Jag hörde faktiskt I Love It på radio för första gången för bara några dagar sedan, inflikar Aino.

– Ja, men nu märks det verkligen, fortsätter Caroline. Det kommer mer och mer folk på våra spelningar. Nu sjunger de verkligen med också. Det är så mäktigt! Jag står ofta och bara ryser på scenen.

Ömsesidig inspiration

När Aino och Caroline gjorde sin första låt tillsammans, hade de inte ens känt varandra ett dygn. Idag, tre år senare, gör de allt tillsammans. De skriver låtarna, de designar omslagen och de utformar sina musikvideor – för att nämna några exempel.

Hur kompletterar ni varandra?

– Vi ger varandra väldigt mycket inspiration, säger Caroline. Jag tycker att Aino är grym och att få dela allt det här med henne är den största lyxen av allt.

– Detsamma, instämmer Aino. verkligen. Ofta säger du något som föder en idé hos mig, och när jag sedan berättar om den för dig, lyfter du den än mer. Dessutom drömmer vi om ungefär samma saker, och vi har båda väldigt höga mål. Ibland skäms jag nästan när jag berättar om dem, men aldrig för Caroline. Hon tänker likadant. Och vi är båda inställda på att lyckas komma dit.

Har ni haft samma mål hela tiden, eller har de förändrats i takt med framgångarna?

– Både och. vår största dröm är och har väldigt länge varit att få spela på Coachella. På den största scenen.

Spelade inte ni på Coachella i år?

– Nej, vi dj:ade bara. Men visst har det hänt ett par gånger att vi gjort någon speciell grej och att det sedan gått ett par dagar innan vi insett att det där vi precis gjorde, det hade vi faktiskt drömt om i flera, flera år.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA