x

"Sexig, farlig och tidlös rock 'n' roll"

"Sexig, farlig och tidlös rock 'n' roll"

1. Elvis Presley: That's All Right

Grattis till alla som äger denna! Detta är singeln som förändrade musikhistorien. Scotty Moores gitarrsolo på denna låt var det första jag satte mig ner och tog ut, när jag som nioåring fick min första elgitarr. Jämför man med något annat som gavs ut under denna period så låter detta helt outstanding. Elvis lyssnar jag alltid på när jag vill hitta hem, om jag hoppat runt lite för mycket i olika musikaliska sammanhang. Folk pratar mycket om det "äkta" rockabilly-soundet och för mig är detta äkta! Men det som influerat mig mest av Elvis är hans tidigare 60-tals-inspelningar som Judy, I'm Coming Home och Good Luck Charm.

2. Charlie Rich: Lonely Weekends

Fantastisk låt som på nåt vis ligger långt före sin tid! Charlie Rich var Elvis Presleys favorit och det märks verkligen. Charlie Rich och Conway Twitty har betytt extremt mycket för mig. Pappa hade dessa skivor hemma när jag var barn, jag stod i pyjamas med morsans dammsugarslang och sjöng med på Lonely Weekends med Charlie och Lonely Blue Boy med Conway – det lade grunden för JLT. Charlie Rich gled senare mer och mer in på country men utan att rätta in sig i ledet. 1975, på den amerikanska CMA-galan, skulle Charlie Rich dela ut ett pris. När han ser vem som ska få priset – John Denver – tar han fram en tändare och eldar upp det. Detta svartlistar Charlie Rich och mer eller mindre dämpar Charlies countrykarriär. Den mest kända låten med Charlie i folks öron är nog The Most Beautiful Girl.

3. Little Richard: Long Tall Sally

På 80-talet skaffade min pappa en videobandspelare rätt tidigt och spelade in ett program som hette Rock-Rullen, som bland annat Jerry Williams ledde. I ett av programmen visades Little Richard, från filmen jag tror heter The Girl Can't Help It, det knockade mig fullständigt. Jag tror jag spolade tillbaka bandet och kollade minst hundra gånger om dagen. Shit, jag får gåshud när jag skriver om det! Fats Domino, Bo Diddley och Chuck Berry skapade ett unikt sound men för mig personligen så drar jag helst på en låt med Little Richard en fredag kväll. Det som är fullständigt patetiskt är ju Pat Boones version av Little Richards Tutti Frutti, lyssna så förstår ni. Det rullar, det rockar, detta är rock n' roll. Pianot ligger och pumpar rakt och Earl Palmer svänger. Kan inte bli bättre än så här. Att äga en originalutgåva av denna – då kan man dö lycklig!

4. Don Woody: Bird Dog

Minns när jag som barn fick låna en lp med blandade artister. Det fanns en snubbe med som hette Don Woody. Jag fastnade extremt mycket för hans låtar Morse Code, Barking Up The Wrong Tree men speciellt för låten Bird Dog. Det var nåt med gitarrsoundet i låten och det nonchalanta uttrycket i sången som fick mig att fastna. Några år senare insåg jag att det var Grady Martin som lirar gitarr på dessa spår och som även lirar på Johnny Burnette Rock n' roll Trios första platta, som jag anser är världshistoriens grymmaste rockabillyplatta. Och Grady Martin är världshistoriens grymmaste rockabillygitarrist, följt av Cliff Gallup från Gene Vincent & The Blue Caps.

5. The Who: My Generation

Jag minns när jag var tio-elva år och gick på ungdomsgården hemma i byn Järbo där jag kommer ifrån. Det som dominerade stereon i kafeterian var Bloodhound Gang, Nirvana och Red Hot Chili Peppers. Där fanns en skiva med The Who, där låten My Generation fanns med, men ingen visste vilka The Who var eller kände till låten. Jag satte på låten och sa att detta var ett nytt band som snart skulle bli skitstora och alla trodde på mig. My Generation med The Who är ju bara ett måste om man skall förstå sig på sexig, farlig och tidlös rock n' roll.

6. Buddy Holly & The Crickets: Maybe Baby

Buddy Holly var ett musikaliskt geni. Denna låt är en personlig favorit och visar verkligen att Buddy växt som musiker och börjar experimentera och lägga grunden för det kommande 60-talet. Det hade varit väldigt intressant att få se vad han hade kunnat åstadkomma om han hade fått vara vid liv, "pop"-världen hade nog sett lite annorlunda ut. Många säger att första eran av rock n' roll dog med Buddy Holly och de andra som störtade 3 februari 1959 och jag håller nog med om det.

7. Warren Smith: Rock n' Roll Ruby

Detta är rockabilly på riktigt, Nerven finns där, tempot är optimalt. Warren Smith har jag alltid lyssnat mycket på och var nog bland det första jag hörde i musikväg som barn, följt av Elvis Presley och Carl Perkins. Detta var den första låten Warren Smith spelade in hos Sam Phillips på hans Sun Studios och jag tycker att den är grym. Jag tycker historien runt låten är rätt kul. Rock n' Roll Ruby var från början menad för Johnny Cash då countrylegenden George Jones skrev låten och sålde den för 40 dollar till Johnny Cash men Sam Phillips tyckte låten skulle passa bättre som första singel för Warren Smith. Warren Smith borde ha fått större kredd och uppmärksamhet för sina insatser inom rocken tycker jag, då han för mig spelar i samma liga som Johnny Cash och Carl Perkins.

8. The Fabulous Thunderbirds: Powerful Stuff

The Fabulous Thunderbirds är ett band som jag ganska nyligen har upptäckt och jag tycker det är fantastiskt bra. Låten Powerful Stuff fick mig att bli intresserad. Kim Wilson som är sångare och enda originalmedlemmen som är kvar i bandet är världens kanske bäste munspelare! Detta band tog bluesen tillbaka till listorna och det svänger så det svartnar. Detta är en av deras större låtar, ett måste att ha.

9. Waylon Jennings: I'm A Ramblin Man

Kanske den svängigaste countrylåten i världshistorien. Man bör känna till Waylon och alla borde äga denna singel. Detta är på riktigt. Gillar man Waylon måste man även kika in hans grabb Shooter Jennings som för arvet vidare.

10. Hank Williams: Your Cheatin' Heart

Vit mans blues. Denna låt har inspirerat många artister och JLT. Skulle man få ta med sig en vinylspelare och en singel till en öde ö så blir det garanterat denna.

John Lindberg Trio är själva aktuella med julskivan Rock This Christmas.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA