x

”Jag går inte på lögnerna som framställs i media”

”Jag går inte på lögnerna som framställs i media”

Steve Mason är tillbaka med en uppföljare till hyllade Boys Outside och den här gången valde han att samarbeta med producenten Dan Carey. Han berättar att skivan upplevs bäst i sin helhet, med en ljudbild som är i konstant förändring. Steve Mason hoppas på att få positiva reaktioner från sina lyssnare.

– Jag vill få dem att le, men jag tror att de kommer börja gråta, säger han och brister ut i ett smittsamt skratt.

– Nä jag skojar bara. Om de har uppskattat det jag har gjort tidigare, kommer antagligen även det här falla dem i smaken. 

Steve Mason har alltid haft ett och annat att säga till om angående det politiska klimatet som råder runt om i världen. Precis som tidigare släpp är även det nya albumet ett ställningstagande, som redan genom titeln sätter ner foten och visar vad albumet står för. 

Monkey Minds In The Devil's Time är ett buddistiskt ordspråk. Varför valde du att använda dig av det uttrycket? 

– Monkey Minds refererar till någon som har ett oroligt sinne, som har svårt att koncentrera sig och tänka klart. De blir lätt distraherade av glänsande och vackra saker. In The Devil's Time är ett uttryck för alla de problem vi har runtom i världen, vilket är en effekt av kapitalism och girighet. 

Enligt Steve Mason är tanken med albumet att folk ska ta ett steg tillbaka och titta sig omkring. Dels ta en ordentlig blick på världen, men även på den personen man ser i spegeln. Något som han har gjort själv. 

– Jag har insett att jag är lättdistraherad, lite som en apa. Men eftersom jag är medveten om det, försöker jag hela tiden bearbeta det. Genom att läsa mycket om vad som händer i världen, samtidigt som jag är mycket väl medveten om att medierna jobbar för staten. Så jag vet bättre än att gå på den stora lögn som framställs i media, säger Steve. 

–  Så det här albumet är ett meddelande till mänskligheten om just det. Det är ett konceptalbum som handlar om min resa från att vara en tioårig pojke till där jag är idag. Under resans gång ha upptäckt att något är fruktansvärt fel och sedan försöka göra något åt det. 

Ett av albumets spår Oh My Lord handlar just om att växa upp i en värld och inse alla dess brister. I den tillhörande videon har Steve ett bandage virat runt huvudet, vilket väcker en viss nyfikenhet hos tittaren. 

Kan du förklara bandaget, är det en symbol för något?

– Låten handlar om en person som inte kan acceptera världen som den ser ut och väljer därför att inte visa sitt ansikte. Tills personen når en viss ålder och inte längre är rädd för att sträva framåt.

Steve Mason har genom åren hunnit släppa flera album, dels med The Beta Band, men även med soloprojekten King Bisquit Time och Black Affair. Han har även brottats med en depression, något som speglades tydligt på föregångaren Boys Outside från 2010.

Hur mår du idag?

– Jag mår fantastiskt, jag är inte den jag brukade vara. Du lär dig hela tiden nya saker om dig själv och jag har lärt mig att hantera mig själv. Att bli äldre hjälper, det får dig och inse vad som är viktigt och värt att lägga energi på. 

Vad är viktigt för dig?

– Sanningen om regeringen, terrorism, krig, sjukdom och mycket av det som säljs till oss. Vad vi egentligen borde vara rädda för är regeringen, eftersom de inte jobbar för människan längre. 

Till skillnad från föregående album har Steve ändrat sitt förhållningssätt till att använda sig av upplopp, som ett verktyg för att påverka staten. Han menar att budskapet går förlorat och när han insåg vem han var, förstod han även att ett öppet samtal är det enda vapnet som borde användas.  

– Jag pratar själv mycket med människor. Jag frågar vad som händer i deras liv och de flesta har ett problem som går att spåra tillbaka till kapitalismen.  

Du är en tydlig motståndare till kapitalism, men hur fungerar det med karriären?

Det är enkelt, jag tjänar inga pengar. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA