x

''Jag förintade den Elli som en gång fanns''

''Jag förintade den Elli som en gång fanns''

Ellinor Olovsdotter började göra musik eftersom hon ville ge uttryck åt den kickerstjej hon var i tonåren och inte hunnit bearbeta. Musiken är en kombination av svettiga beats, kaxiga textrader och elektroniska ljudmattor. Man överraskas av Elliphants nästan självklara motsträvighet och uppfinningsrikedom. Hon vill verkligen inte vara lyssnaren till lags.

– I musiken fick jag utlopp för den frustrerade tjejen med Buffalos.

Som artist kallar hon sig för Elliphant. Hon pratar fort, hugger av meningar och skrattar högt där hon sitter på en uteservering med sin syster på Södermalm i Stockholm. Hon kallar sig för en söderböna, men är noga med att poängtera att det inte är den sortens person som idag bor på Södermalm hon menar.

– Söder har förändrats otroligt mycket sedan jag växte upp här. Det är det som är skillnaden mot att växa upp i en vanlig stad och i en stadsdel i Stockholm. När jag var liten var det fult att bo här. Det är väl det som är grejen, att om du kommer från en liten stad så kan du känna nostalgi över att komma hem. Men är man en kid från den stora staden så förlorar man sitt ställe.

Möjlighet och förbannelse

Den rastlösheten har format henne musikmässigt och som person. Att inte känna att man har en fast punkt har både varit en möjlighet och en förbannelse för Elliphant.

– Jag tror att många människor med den här sortens konstnärssjäl söker något slags lugn och tillfredsställelse. Jag har aldrig haft det och har insett att jag måste skapa det själv.

Vad innebär det för dig att ha en konstnärssjäl?

– Jag är det till hundra procent. Det innebär ett nästan maniskt behov av att känna att jag bara gör saker som känns värdiga mig. Jag har aldrig kunnat sätta mig ned och gjort något som inte känns värdefullt. Det har också inneburit att allt våld, alla droger och all annan rörighet har blivit inspiration. Om jag hade en dum granne så gjorde jag en lergubbe av den eller en pepparkaksgubbe. Jag ser livet som ett konstverk.

Att det blev Elliphant som blev Ellinor Olovsdotters konstnärliga projekt var ett direkt resultat av hennes uppväxt.

– Har man en mamma som jobbar som krögare så är det där man hamnar. Jag la ned skolan och började jobba som köksassistent. När jag var 19 åkte jag på min första långresa, för det är det krogfolk gör. Jag åkte till Indien och var där i åtta månader. Där förintade jag den Elli som en gång fanns. Det fanns ingen som kunde säga "såhär är du". Jag utvecklade mig själv på alla fronter. Jag blev en mycket mer trygg person när jag fick vara ensam.

Hittar sig själv i Indien

Över åren har det blivit åtta resor till Indien sammanlagt och det är dit Elliphant åker när hon behöver hitta tillbaks till den person hon vill vara.

– Jag har svårt att vara lugn i Stockholm för mitt stjärntecken är våg. Det innebär att jag känner ett fysiskt behov av att balansera upp min omgivning hela tiden. Jag skapar hela tiden mitt eget utanförskap och har gjort det sedan jag var liten. Jag är för mycket för folk. Det här är min politiska akton, det är mitt konstuttryck och det är så jag ser på livet. Jag har inte något att förlora förutom det som aldrig har hänt.

Vem?

Ellinor Olovsdotter, som går under namnet Elliphant. Uppvuxen på Södermalm i Stockholm men har nu inte någon fysisk plats hon kallar hemma.

Vad?

Hon släppte sin debutsingel TeKKno Scene förra året och har beskrivits som en efterlängtad, futuristisk elektroakt med M.I.A.-sound. Debutalbumet A Good Idea kom ut 2 oktober.

Var?

Det hela började på krogen. Ellinor var ett barn som inte kunde sova om hon "inte hörde surret".

Aktuell:

Spelar på Yaki-Da i Göteborg ikväll.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA