Nyhet

”Rockband har alltid varit konstiga för mig”

Björk känner sig mer hemma i sällskap med en iPod.

Idag släpper Björk sitt sjunde studioalbum, "Biophilia", som redan har fått massor av publicitet och hyllningar, bland annat fyra av sex stjärnor av GAFFA. Albumet innehåller inte bara de tio nya låtarna, utan också appar för både iPhone och iPad, där lyssnarna kan vidareforska i albumets säregna universum.

GAFFA hade ett långt samtal med Björk om hennes unika universum och om det nya albumet.

Varför har du skapat ett helt "universum" runt ditt nya album med appar för iPad och iPhone istället för att "bara" släppa ett album med nya låtar? Är musiken inte tillräcklig längre?


– Vi får inte glömma att "bara" ett album också är ett format och att det inte finns något format som är mer rätt än något annat. Det är ingen tillfällighet att de album från 70- och 80-talen, med konstnärer som Genesis och Fleetwood Mac, hade den längd och form de hade. Det var vinyl som gällde på den tiden, och de var barn av sin tid. Jag har gett liveframträdanden, har skapat video, cd och dvd, och program är inte mycket annorlunda för mig. För mig är det fortfarande min musik, säger sångerskan.

– Men å andra sidan, så började jag skriva detta album på en pekskärm under hösten 2008. Under våren 2010 blev jag klar med låtarna och hade då beslutat att albumet skulle innehålla inslag av natur, musik, vetenskap och interaktivitet, i form av ett program för pekskärmar. Jag hade jobbat på det i två år, sedan iPad lanserades, och det kändes som ett slöseri att inte släppa albumet på pekskärm när det var skrivet på en pekskärm.

Albumet handlar mycket om att kombinera natur, musik och vetenskap, i både text, ljud och melodi. Kan du berätta lite mer om varför du tycker att kombinationen är så fascinerande?


– Som sagt, efter att ha skrivit albumet på pekskärmen och då fascinerats av den, skulle jag bestämma hur musiken skulle förberedas och vad jag ville arbeta med på skärmen. Det mest naturliga för mig är naturen. Om uppgiften var att skapa mönster som jag kunde skapa musik med, så det var lättast för mig att organisera dem med enkla referenser från naturen. Vi programmerade låtarna, en växer som kristaller, i en annan spelar blixtar bas och så vidare.

På skivan använder du en rad olika hemgjorda instrument och ovanliga instrument som musikaliska klockor, en Gamelan celesta, en Tesla transformator (transformator utvecklades 1891 av Nikola Tesla i undervisningssyfte, underhållning och mer), en digital orgel och så vidare. Varför alla dessa "konstiga" instrument?

– Tja, rockband har alltid varit konstiga för mig, alla har sin smak. Men det var av funktionella skäl. Efter att jag hade gett de låtar "strukturer" på pekskärmar, var jag tvungen att lägga till ljudet som de avger. Så jag fick till exempel ta i en orgel, som kan förstå de digitala signalerna så att jag kunde koppla in den till pekskärmen.


Läs en längre intervju med Björk i nästa nummer av GAFFA, som kommer ut den 4 november.

ANNONCE