Nyhet

"Robinson-Emma posade vid någon plastgran"

Turnéaktuella Trummor & Orgel pratar galna konsertögonblick.

–  Det finns en rad historier, säger Anders Ljunggren, organist i Trummor & Orgel. En gång när vi spelade med Ebbot (Lundberg) i Norge började han blöda näsblod mitt under spelningen och rusade in i logen medan vi fortsatte köra ett långt solo. När han kom tillbaka pratade han i telefon med några som var utanför och ville komma in på spelningen. En given succé för publiken. Det är såna detaljer som gör Ebbot till Sveriges bästa frontman.

Konstigaste giget var nog annars på en Bindefeldt-kändis-julfest i början av karriären. Man kan ju fråga sig vad vi gjorde där. Vi satt i nåt hörn och spelade musik medan Robinson-Emma posade vid någon plastgran. Men faktum är att vi hade flyt och fick flera spelningar genom den spelningen, så sensmoralen är kanske att man alltid ska betrakta varje spelning som viktig.

Vi gjorde en skön hit-and-run när vi fick en spelning i Aten för något år sen. Vi flög ner på morgonen, körde till stället, riggade upp instrument som vi fått låna (som var i halvdant skick), spelade konserten, festade och tog flyget direkt hem på morgonen.


Ett annat minne för livet var när vi i vintras spelade på Magnus Carlsons klubb Bangers'n'Mash på Marie Laveau. Mani (Primal Scream och Stone Roses) var gäst-dj och vi överraskade honom med att ställa fram en bas och förstärkare lagom till giget. Framåt småtimmarna rev vi av "I am the Resurrection" med Mani på bas. Overkligt.

Vad kan vi förvänta oss av er kommande turné?

– Som vanligt, när vi spelar, så håller vi det väldigt dynamiskt. Folk som ser oss för första gången brukar bli förvånade. Vi är lite svängigare och livekänslan är påtaglig. Sedan blir det många nya låtar från nya skivan.


Ni har tidigare samarbetat med Ebbot Lundberg och Magnus Carlson. Kan man räkna med några liknande samarbeten nu framöver och kommer det att märkas av i ert liveset?

– Tanken är att vi nu ska göra en instrumental turné. Eventuella samarbeten blir antagligen senare i höst, då vi kanske tar in gäster.

Känner ni att ni får en jazzigare ton i livesammanhang?


– Det beror lite på vad det är för publik. Som nu senast i Emmaboda var det jättemycket folk och alla stod upp. Då blir det automatiskt mer rock än jazz. I andra sammanhang får man applåderar efter solon och då blir det en mer jazzig känsla. 

Vad händer i ditt huvud strax innan du går på scen?

– Jag vet inte, man är mest bara peppad på att spela. Jag har ingen rampfeber över huvud taget. När jag var yngre och spelade klarinett var jag alltid jävligt nervös innan konserter. Jag tror det har att göra med att man då var notbunden. Klassisk musik handlar ju mycket om att inte spela fel. När man gör egen musik är det ju egentligen man själv som vet vad som är rätt och fel.


Vilken musiker skulle du kunna tänka dig att samarbeta med, död som levande?

– Jag skulle vilja göra nåt med Paul McCartney. The Beatles är ju mitt första band som jag verkligen lyssnade på. De fick in mig i 60-talsmusiken. Jag har alltid tyckt att han var geniet. Sen skulle jag kunna tänka mig att spela med Brian Auger. Han är en orgel-ikon och stor inspirationskälla. Det finns säkert en massa andra, men att få ha samarbetat med både Ebbot och Magnus är jäkligt roligt. De är ju de bland de största manliga sångarna vi har i det här landet.

Några nyheter annars från Trummor & Orgel-fronten?


– Vi planerar att spela in vår första video. Vi har aldrig spelat in en video tidigare. Jag vet inte, det har väl blivit fel i tajmingen tidigare. Sedan är det ju inte lika stor del i marknadsföringen som det var för, säg, tio år sedan. Idéerna kring den vill vi hålla hemliga tills vidare, haha. Men det blir en utmaning att göra en musikvideo till instrumental musik. Det finns ju ingen direkt historia att hänga upp det på. Tanken är i alla fall att göra videor till "Worlds Collide" och "Out of Bounce". Men vi får se.

Trummor & Orgel ser man på följande platser i höst:

22/9 – Stockholm, Fasching (releasefest)

23/9 – Malmö, Babel


24/9 – Oslo, Blå

27/9 – Uppsala, Katalin

28/9 – Norrköping, TBA


29/9 – Växjö, Kult

30/9 – Göteborg, Pustervik

1/10 – Örebro, Clarion Hotel


14/10 – Sundsvall, TBA

15/10 – Umeå, Scharinska

Köp biljetter via GAFFA.se/live.


ANNONCE