Nyhet

Skepta, Lamb Of God, Agnes Obel, Sara Parkman mfl gör Sverige

GAFFA.se – allt om musik

De senaste dagarna har vi fått till oss en rad intressanta artister som gör Sverige förr eller senare. Här har vi samlat några grejer du borde kolla in med arrangörens kommentarer.

LAMB OF GOD, KREATOR, POWER TRIP – 27 mars, Fryshuset Arenan, Stockholm

Lamb Of God har sedan de slog igenom med New American Gospel från 2000 varit en av de starkast lysande stjärnorna bland hård amerikansk metal. De har turnerat med de flesta stora banden inom genren och vi såg dem senast i Sverige i somras när de spelade tillsammans med Behemoth på Partille Arena. 

Kreator bildades 1982 i Essen och med plattor som Pleasure To Kill och Terrible Certainty etablerade de sig snabbt som ett av europeisk thrash metals största band. De ses med rätta som legender inom thrash. 

Betydligt nyare är Power Trip från Texas. De debuterade 2013 med Manifest Decimation och de släppte sin senaste platta 2017.

TRUMMOR & ORGEL


Trummor & Orgel är ett av landets mest erfarna liveakter med ett otal livespelningar och internationella turnéer i ryggsäcken. Även i höst ger man några datum, för även om tiden är svår att få ihop med allt vad livet innebär så är det alldeles för roligt att spela för att inte spela alls. 

Med en setning (& ett bandnamn) som drar tankarna till 60- och 70-talets progressiva musikvåg skapar Trummor & Orgel något helt eget med sitt sound. Det är ömsom svängigt och ömsom stämningsfullt och tillsammans med Anders Ljunggrens (Orgel) syntmattor skapar det ett särpräglat uttryck som med hjälp av projektioner ger publiken möjlighet att leva i bröderna Ljunggrens universum för ett tag. 

Trummor & Orgel har också samarbetat med Ebbot Lundberg, Magnus Carlsson och Peter Morén. Man har släppt 5 kritikerrosade album och belönats med 1 grammisnominering. 

Turnédatum: 
20/9 - Droskan, Umeå
24/10 - Ölhallen, Örebro
25/10 - TBA
26/10 - Plan B, Malmö

SKEPTA – 6 november, Trädgårn, Göteborg

2016 var ett lysande år för den brittiska grimescenen. Efter ett par år av stagnation släppte Skepta sitt fjärde album Konnichiwa – en kompromisslös attack på etablissemanget och utan tvekan ett av decenniets allra mest angelägna grimealbum. En urbrittisk, rå urladdning där den hungriga Tottenhamrapparen Skepta med minutiös precision visar precis hur bra grime kan vara. Numera är genren inte bara en angelägenhet för underjorden och trots Skeptas fortsatta oberoende så huserar nya albumet Ignorance Is Bliss på topplistor världen över. Missa inte när denna levande legend kommer till Göteborg för en efterlängtad spelning.


SARA PARKMAN

Sara Parkmans andra soloalbum är titulerat Vesper efter det latinska ordet för aftonbön. Albumet är skapat tillsammans med kompanjonen Hampus Noren som också producerade Sara Parkmans Skog. Delar av albumet är inspelat i södra Dalarna, i Amasonmedlemmarna Amanda Bergman och Petter Winngbergs studio. Bland de gästande musikerna finns bland annat Mats Edén, Maija Kauhanen, Selen Özan, Xenia Kriisin och prästen tillika pappan Lasse Parkman.

Turnédatum: 
31/10 - Hus 7, Stockholm (Officiell Releasefest tillsammans med gäster)
2/11 - Oceanen, Göteborg
7/11 - TBA
8/11 - TBA
9/11 - Kulturens Hus, Luleå
10/11 - Mannaminne, Nordingrå
15/11 - Kafé de Luxe, Växjö
16/11 - Babel, Malmö
5/12 - Slaktkyrkan, Stockholm
5/3 (2020) - Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala

AGNES OBEL – 25 februari, Göta Lejon, Stockholm


Agnes Obel borde vara musik för de med ett specialintresse. En akt för de som söker sig långt bortom strömplattformar och topplistor. Så är dock inte fallet. Danska multibegåvade multiinstrumentalisten Agnes Obel må göra vemodig kammarmusik med komplexa kompositioner men hennes scen är den stora. Inte den lilla. Kanske beror det på att riktigt bra musik har en tendens att vinna till slut.

FVRMIND – 21 september, Mårtenstorget, Lund

Under kulturnatten intar Londonbaserade FVRmind den stora scenen på Mårtenstorget i Lund. FVRmind levererar vemodig och mörk ambient pop med inslag av trip-hop och psych-rock. 2018 släppte FVRmind sin debut-EP, sedan dess har musiken fått en självklar plats i Londons livescen. FVRmind är Lunda-födda Isabella Köhler Alvens brain child. Nu återvänder hon för att debutera live i sin hemstad. Med en slipad live-akt och ett scenspråk som heter duga vore det dumt att missa! Det är gratis att komma och alla som kommer till gigget får också fri entre till en efterfest som kommer att hållas på Herbivore.


VÄÄRT + MI VON AHN

Popbandet VÄÄRT och hajpade singer-songwritern Mi von Ahn gör gemensam sak och gör några spelningar tillsammans. VÄÄRT som startades av Pär Poromaa-Isling och Johan Airijoki i början av 00-talet och som under tid utvecklades till ett fullstort popband med medlemmar från bl.a Popterror. Runt förra decennieskiftet turnerade bandet över hela landet och spelades frekvent på P3 med låtar som Norrflicka och Hemlängta. Efter att ha låtit bandet ligga på is i ca 5 år till fördel för andra projekt så har man nu släppt nya albumet Drömälv.

Mi von Ahn har jämförts med såväl Fleetwood Mac, som War On Drugs och Amanda Bergman. När hon släppte debutalbum Signals 2018 hyllades hennes vackra popmelodier och ömsom spröda och ömsom kraftfulla röst i såväl Musikguiden i P3 som av musikjournalisten Jan Gradvall. Efter att ha turnerat under våren och sommaren 2019 väntar nu alltså några utvalda spelningar tillsammans med VÄÄRT. 

Turnédatum: 
17/10 - Hus 7, Stockholm
18/10 - Oceanen, Göteborg
28/11 - Piteå, Kalles Krog (Pite Live)

LÄS OCKSÅ: E-Type är tillbaka – släpper sin första låt på 12 år


ANNONCE