Nyhet

Lamb Of God-sångaren släppt ur fängelse

Randy Blythe har fått resa hem till USA men är inte befriad från misstankar.

Den 27 juni, knappt två veckor efter att metalbandet Lamb Of God spelade på Metaltown i Göteborg, arresterades sångaren Randy Blythe för dråp när bandet landade på Ruzyne-flygplatsen i Prag. Bandet skulle spela i Prag dagen efter, men då sångaren greps och häktades fick alla turnéplaner skjutas upp på obestämd tid.

Randy har anklagats för att vara skyldig till att ett av bandets fans avled efter Lamb Of Gods spelning i Prag den 24 maj 2010. Det 19-årige fanet hade tagit sig upp på scen, varpå sångaren knuffade ner denne i publiken. 19-åringen dog av hjärnskador två veckor efter spelningen, och åklagaren hävdar att det är Randy Blythes skuld.

I torsdags släpptes han mot borgen och kunde därefter bege sig hem till USA. En borgenssumma på motsvarande cirka en och en halv miljon kronor betalades kort efter att han arresterats, men åklagaren överklagade beslutet att släppa sångaren och han hölls kvar i fängelset. Domaren beslutade att dubbla borgen till motsvarande nästan tre miljoner kronor, som nu betalats och Randy Blythe har kunnat släppas. Runt ett-tiden i fredags eftermiddag satte han sig på ett flygplan till New York, uppger Blabbermouth.


Om sångaren kallas tillbaka till Prag för rättegång och döms som skyldig, kan straffet landa på mellan fem och tio år i fängelse.

I ett officiellt uttalande förklarar Randy att det vore oansvarigt att inte åka tillbaka till Tjeckien om det krävs.

"Om det bedöms som nödvändigt, så kommer jag återvända till Prag för att delta i en rättegång. Trots att jag är hundra procent oskyldig och kommer så förbli, tänker jag inte gömma mig i USA för att undgå utlämning och möjligt åtal."


Med Randy ute i friheten håller Lamb Of God på att återställa sitt turnéschema. Bland annat kommer de att spela på Slipknot-festivalen Knotfest i Wisconsin den 17 augusti, trots att deras spelning för någon vecka sedan blev inställd och Machine Head togs in som ersättare.

Under sin tid i fängelset har mängder av band visat sitt stöd för Randy. Thrashbandet Municipal Waste, som kommer från Richmond i Virginia precis som Lamb Of God, har under sin sommarturné haft ett stående inslag i scenshowen där en banner med texten "Free Randy" visas upp på scen. Hardcorebandet Terror har ställt in spelningen de skulle göra i Prag den 20 augusti med motiveringen: "Vi måste stå upp för Randy, den här situationen tas inte allvarligt nog".

Musiker som Robb Flynn (Machine Head), Scott Ian (Anthrax), Mikkey Dee (Motörhead), Chuck Billy (Testament), Alexi Laiho (Children Of Bodom), James LaBrie (Dream Theater), Rob Halford (Judas Priest) och många fler har i intervjuer uttalat sitt stöd för Randy Blythe.


Lamb Of God släppte sin senaste skiva Resolution i januari i år. Den belönades med fem av sex stjärnor av GAFFAs recensent Tatiana Castillo Madrid.

"Albumet föddes ur insikten om vilken vidrig värld vi lever i och det reflekteras i vartenda vrå av det här paketet."

Läs hela recensionen här.


ANNONCE