Nyhet

Stockholm Music & Arts – ljus i augusti

Med ett starkt program fick Stockholm Music & Arts en trevlig premiär i helgen.

Ljus i augusti blev titeln när den store amerikanske författaren William Faulkners bok Light in August skulle översättas till svenska. Och ljus i augusti var dessutom precis vad GAFFAs utsände fick uppleva i helgen, när man för första gången höll den kombinerade konst- och musikfestivalen Stockholm Music & Arts på ön Skeppsholmen mitt i  huvudstaden.

Fullt hus
Om konst- och musikfestival låter snävt och elitistiskt – ja, då ska det tilläggas att det med tiotusen besökare var fullsatt på fredagen och nästan lika fullt på lördagen. Inte alls märkligt, för på helgens affischer stod såväl Björk, Marianne Faithfull och Buffy Sainte-Marie som Emmylou Harris, Patti Smith, Tinariwen med José Gonzales och Antony & the Johnsons i sällskap med delar av Sveriges Radios Symfoniorkester.

Här tillkommer en rad yngre, skandinaviska namn: Ane Brun, Frida Hyvönen, Anna Von Hauswolf och inte minst Laleh, som av scenuppsättningen och publikstämningen under lördagen att döma sågs som ett slags huvudnamn i linje med Björk, som dessutom för några veckor sedan fick avsluta Roskildefestivalens söndag.


 

Praktprestationer

För flera av de uppträdande – Antony, Faithfull med flera – markerade konserterna på Skeppsholmen avslutningen på deras respektive sommarturnéer. Om det var därför åtskilliga av de uppträdande levererade riktiga praktprestationer vet jag inte. Men så var inte desto mindre fallet. Patti Smith lät Gloria kulminera i en stödförklaring till det fängslade ryska punkbandet Pussy Riot med ropet "Jesus christ would fucking forgive them!".


Lycka till, Stockholm
Faithfull förmedlade morrande historien om den 37-åriga förortsfrun Lucy Jordans mentala sammanbrott och tonsatte ljuvt kärlekens smärta i Nick Cave-samarbetet Crazy Love. Harris, som var influgen från Nashville för detta tillfälle tog med festivalens förmodligen mest eminenta kompmusiker. Apropå logistik är det för övrigt lite av en gåta hur en sådan uppställning av stjärnor kunnat transporteras till scenområdet på ön, som enbart är förbundet till fastlandet med en bro full av fotgängare.

Till musikprogrammet tillkom också en rad utställningar och arrangemang på Moderna Museet och Arkitekturmuseet lite utanför festivalområdet. Yoga. Yoko Onos utställning Grapefruit. Artistmöten i form av exklusiva samtal mellan respektive Patti Smith, Marianne Faithfull och några svenska artistkollegor. Installationer och perfomancekonst. Från VIP-området uppe på Moderna Museets restaurang var det en förnäm utsikt ner över scenen och hela festivalområdet.

Och imponerande är väl också det mest adekvata ordet för att beskriva den här festivalens debut, som i stället för att se efter trender och försöka vara ung med ungdomarna satsar stort på kvalitet och substans. Lycka till och på återseende, Stockholm.


ANNONCE