Nyhet

Internationella artister stödjer punkfeminister

Franz Ferdinand och Red Hot Chili Peppers uttalar sig.

Tre medlemmar från det ryska punkbandet Pussy Riot har sedan i mars suttit häktade för att de uttryckt missnöje mot den ryska regeringen. På fredagen blev det klart att de tre kvinnorna ska bli kvar i häktet till den 12 januari 2013. Händelsen har väckt missnöje över hela världen, inte minst inom musikvärlden där artister som Franz Ferdinand och Red Hot Chili Peppers nu går ut med sitt stöd till de fängslade musikerna.

Enligt The Guardian tillägnade Franz Ferdinands sångare och gitarrist, Alexander Kapranos, låten This Fire till tjejerna i Pussy Riot med orden: 
– Den här är för alla musiker som blir fängslade enbart för att de säger vad de tycker.

Kapranos gick senare in på twitter och uppmanade folk att visa sitt stöd för bandet: Var god och visa ditt stöd för de fängslade medlemmarna i bandet Pussy Riot. För även om ni inte är ett fan av deras musik, är jag säker på att ni alla gillar The Beatles och John Lennon. Att försöka tysta samtida konstnärer som uttrycker sina politiska åsikter är den värsta formen av hyckleri. Putin är en farlig man.


Också Anthony Kiedis och Flea från Red Hot Chili Peppers uttryckte sitt stöd under deras konsert i Moskva på söndagen. Kiedis hade en Pussy Riot t-shirt och båda musikerna presenterade ett brev till kvinnorna som bland annat innehöll texten: Nadya, Katja och Masha, vi älskar er, vi älskar att stötta er och är här för att hjälpa er.

Människorättsorganisationen Amnesty International uppmanar till frisläppande av de tre fångarna och hävdar att fängslandet av dem bör ses i ett betydligt större politiskt sammanhang. De har nu inlett en kampanj för att få åtalet nedlagt och kvinnorna fria. John Dalhuisen, chef för Amnestys Europa-och Centralasienavdelning sade i ett uttalande:

– De här kvinnorna har suttit bakom galler i månader i väntan på en rättegång som aldrig borde genomföras. Även om de deltog i protesten, så är reaktionen från de ryska myndigheterna alldeles för kraftig. De allvarliga anklagelserna om huliganism är inte en rättmätig reaktion på denna fredliga - om än, för vissa, frånstötande - protest för att framföra en politisk åsikt. 


ANNONCE