Nyhet

Mark Ronson bakom OS-låt

GAFFA var på plats när producenten presenterade sin låt till OS i London, en låt som visar sig innehålla mycket ovanliga samplingar.

På idrottslektionerna fick han smeknamnet "Wrong-way Ronson", men det hindrar inte musikern, dj:n och superproducenten Mark Ronson från att arbeta med låten till sommarens olympiska spel som kommer att ske i Ronsons hemstad London. 

GAFFA var på plats när nyheten presenterades och vi fick en pratstund med Ronson om låten, som släpps av OS huvudsponsor Coca-Cola.

– De senaste månaderna har jag spenderat mycket tid med ett antal OS-deltagare. Jag var med när de tränade och klistrade på dem alla möjliga typer av mikrofoner och inspelningsutrustning för att fånga upp ljuden och själva essensen av deras idrottsgren och använda det i låten, säger Mark Ronson.


Detta innebär att många av låtens beats och ljud är direkta samplingar från OS-idrottarna, allt från ljudet av en bågsträng till en studsande pingisboll eller en taekwondospark. 

Trots att Mark Ronson har arbetat med stora produktioner råder det ingen tvekan om att den här låten är hans största projekt någonsin, både produktionsmässigt och publikmässigt sett.

– Vi började med inspelningarna i juni och kommer säkerligen fortsätta ända in i november. Vanligtvis har man ett helt album fullt av låtar, så det finns utrymme för enstaka skavanker. Den här gången måste det sitta direkt, säger Mark Ronson som har tagit den engelska dubstepsångerskan Katy B till sin hjälp på sång och text. 


– Tanken är att lyssnarna, oavsett om de sitter i Singapore eller Brasilien, omedelbart ska tänka på London när de hör låten. Ljudbilden ska vara den av en unik storstad, samtidigt som det är ljudet av sport och OS, säger Mark Ronson, som inte är helt obekant med OS-musik. Hans styvfar Mick Jones, gitarrist i Foreigner, var med och skrev en av låtarna på OS i Los Angeles 1984.

ANNONCE