Nyhet

Bobby Womack har drabbats av Alzheimers

Soulstjärnan har svårt att minnas låttexter − "Jag känner mig inte hel".

— Det är inte så farligt ännu, men det kommer att bli värre, säger Bobby Womack till NME.com.

Sångaren opererades för prostatacancer 2011 och återhämtade sig bra, så pass att han spelade in The Bravest Man In The Universe, som släpptes sommaren 2012. När Bobby Womack var i Houston för en spelning i april drabbades han av "svår andnöd" och fick åka akut till sjukhus. En talesperson sa senare att sångaren skulle genomgå "en mindre hjärtoperation". Kort därefter fick Womack återigen läggas in på sjukhus efter en lunginflammation. Läkarna upptäckte då vad de trodde var cancer i tjocktarmen. I slutet av maj meddelade sångaren själv att han blivit friskförklarad efter en magoperation som avlägsnade en tumör i grovtarmen, enligt Expressen. Nu har artisten även diagnositserats med Alzeimers som är den vanligaste formen av demens.

− Doktorn säger att det finns tecken på Alzheimers. Ännu är sjukdomen i begynnelsestadiet men det kommer gradvis förvärras, säger han och fortsätter: Jag har svårt att minnas låttexter och namn på mina närstående och vänner. Hur kan jag inte minnas låtar som jag själv har skrivit? Det känns väldigt frustrerande. Jag känner mig inte hel.


Soulsångaren samarbetade med bland andra Blurs frontfigur Damon Albarn när han spelade in The Bravest Man In The Universe. På en gala i september skulle Bobby Womack hylla Albarn, men kallade honom istället för Damon Osbourne i sitt tacktal.

− Det kändes väldigt pinsamt att jag inte kunde minnas hans efternamn när jag skulle presentera honom, säger han nu.

Womack upptogs i Rock'n'roll Hall of Fame 2009 efter en karriär som spänner över mer än 50 år. Han debuterade i The Womack Brothers med låten Buffalo Bill bara tio år gammal. Soullegenden Sam Cooke hjälpte gruppen med att ge dem ett skivkontrakt på sitt skivbolag. Han tipsade även gruppen mer kända under namnet The Valentinos om att de borde byta ut deras traditionella gospel till den mer moderna poppen vilket ledde till att deras far krävde att hans söner skulle lämna huset. Cookes död 1964 gjorde att bröderna la ner den gemensamma musiksatsningen och Bobby blev en väl anlitad studiomusiker. Han spelar bland annat gitarr på Aretha Franklins klassiker Lady Soul. Bobby Womacks mest kända låt är Across 110th Street från soundtracket till filmen med samma namn.


Under 80-talet och början av 90-talet kämpade sångaren mot ett svårare drogmissbruk. Han spelade fortfarande in musik, men utan de tidigare listframgångarna. Samarbetet med Damon Albarn inleddes med att Bobby Womack sjöng på några av Gorillaz låtar. Soulsångaren har sagt att han redan har börjat planera för en uppföljare till The Bravest Man In The Universe. Titeln? The Best Is Yet To Come.

ANNONCE