Nyhet

''Samhället i Sulfur faller i bitar''

LÅT FÖR LÅT: Tussilago guidar dig genom hyllade Tussilago EP.

Tussilagos debut-EP är något utöver det vanliga. GAFFAs Mathias Jensen lät i sin recension hälsa att detta är "självsäkra debutanter i fullständig kontroll". Men vilka tankar ligger då bakom detta lilla underverk? Vi frågade stockholmarna och ut kom svaren nedan.

Ett gediget tips: Lyssna på musiken via Spotify samtidigt som du läser om låtarna.

Så, nu är det allt på sin plats att lämna över ordet till Tussilago:


1. Lovesong #1

Lovesong #1 var den första låten vi spelade tillsammans och vi jammade fram den under en längre tid utan varken sång eller bas. När vi skulle spela den så brukade vi kalla den för "den där kärlekslåten". Sedan när vi började arrangera den med text så insåg vi att Lovesong var dess riktiga titel. Texten tog sin form efter att Zacke blivit brutalt dumpad och då ville beskriva att ensamhet inte nödvändigtvis är någonting dåligt.
 
2. Bardo
 
– När Samuel för första gången stämde om sin gitarr till en öppen stämning var Bardo-plocket det absolut första som kom ut. Låttiteln föddes när Pierre drömde om tomrummet mellan tankar. Det visade sig sedan att det fanns ett ord i den tibetanska dödsboken som beskrev just det, Bardo. Det var även den funktionen den fyllde på albumet.
 
3. The Sulfur, The Tar, And The Smoke 
 
– När vi skrev låten så fastnade vi ett tag med texten. En dag när vi hade repat så stötte vi på vår vän Nanna Brickman som erbjöd sig att lyssna och se om hon kunde komma på något. Tre timmar senare skickade hon tillbaka demon med en färdig text och sångmelodi som vi fastnade för direkt. Såhär beskriver hon texten: 
 
"The Sulfur handlar om att världen går under och om att hjälpa den på traven. Musiken inspirerade mig att skriva texten; jag ville kontrastera spårets lätta känsla med ett mörkt tema, men behålla lekfullheten. Resultatet blev lite maniskt. Samhället i Sulfur faller i bitar, men människorna ser det som spännande hellre än skrämmande. De har gett upp, släppt taget om allt de håller kärt, och vill möta undergången med ett uppror." 
 
4. Animal Garden
 
– Animal Garden är en nostalgitripp som handlar om våra ungomliga och smått absurda äventyr på Djurgården och den där känslan av odödlighet som man kände under sista sommarlovet.
 
5. Lovesong #2
 
– Den kom till i samma veva som Lovesong #1. Denna låt var precis som Lovesong #1 en instrumentell låt i en väldigt lång tid innan den fick sin riktiga form. Den handlar om att ta sig vidare när tiden går långsamt och dagdrömmandet tar över, när man inte riktigt är där.
 
6. Farewell
 
– Samuel praktiserade på Ingrid förr, och när han hade tillgång till en mängd olika instrument och en massa dötid föddes melodin till Farewell. Han gjorde en demoversion av låten och när vi spelade in EP:n kände vi att den kunde bli en bra avslutning på skivan, därav titeln.
ANNONCE