Nyhet

Näääk plockar bort låt efter anmälan

Ber om ursäkt för texten i den sex år gamla låten.

Det var i samband med att rapduon Näääk & Nimo skulle spela på klubben Lydmar i Stockholm som debatten om den sex år gamla låten Vare Värt De! blossade upp. I låten finns bland annat textrader som "Men egentligen så vill jag bara ta hennes kropp. Dra ut till Årstaviken o begrava henne för gott" och "Man bara vill dra i håret, sparka henne ut. Spotta henne rakt i facet, tagga härifrån.

Det hela ledde till att en 21-årig kvinna lämnade in en sju sidor lång anmälan om hatbrott till polisen. Den anmälan har nu lett till att Näääk själv, som skrivit texten, bett skivbolaget att plocka bort låten från alla musiktjänster där den finns tillgänglig.

På sin Facebooksida ber även Näääk, vars egentliga namn är Matar Samba, om ursäkt.

"Jag var en väldigt mycket yngre person då och befann mig i en helt annan situation och hade ingen aning om att min musik skulle nå ut till så många människor. Texten var, som den ofta är i rap, överdriven då jag självklart aldrig haft tankar på att begrava kvinnor i Årstaviken", skriver han bland annat.

Kvinnan som gjorde anmälan är nöjd med Näääks sätt att hantera situationen och uppskattar att han tagit till sig kritiken.

– Jag tycker Näääk gjort det tydligt att det är möjligt att faktiskt mötas på mitten i en situation som denna. Det som faktiskt hänt på grund av min anmälan är långt över vad jag förväntat mig. Detta är verkligen en ljuspunkt i vardagen hos många människor och tillsammans med Näääk visar vi nu att det inte krävs särskilt extrema metoder för att förändra, det räcker med lite engagemang och förståelse, säger hon till Nyheter24.