Nyhet

Publiken avgör storleken på ny festival

Dennis Lyxzén är en av de konstnärliga ledarna.

Många festivaler har gått i stöpet på sistone. I år kastade två av Sveriges mest klassiska musikfester Peace & Love och Sieastafestivalen in handduken. Därför satsar Victor Hillebjörk på ett koncept där publikens plånböcker får styra hur stora artistertbokningarna blir. Han har precis grundat U x U-festivalen som kommer äga rum i Umeå.

– Festivaldöden beror ofta på att festivalerna redan från början vet vad allt kommer att kosta, men inte har en aning om hur mycket de kommer tjäna. Vi tror det här är en säkrare affärsmodell, säger han till Kulturnyheterna.

Festivalnamnet You By You – för dig, av dig, hintar om konceptet som blir allt vanligare. Både festivalens längd, storlek, antal scener och vilka artister som kommer beror på hur mycket pengar man drar in från publikens biljetter. Är man en modig köpare som kränger en biljett redan nu i begynnelsen kan man titulera sig som "medgrundare" och får vissa VIP-förmåner under festivalen. De första biljetterna är billigare än festivalbanden och kommer att kallas för "co-founderbiljetter".

Den 19 juli 2014 slår U x U-festivalen upp portarna för första gången. Artisterna väljs av åtta konstnärliga ledare med Umeå-anknytning. Dennis Lyxzén som är aktuell med INVSN (Invasionen) är en av dem. De är aktuella med nytt album i höst. Ner I Mörkret är den första singeln och släpptes 20 september. Läs mer om det här. Festivalens grundare Victor Hillebjörk vet inte om Dennis kommer att stå på scen under festivalen.

– Det får du fråga honom om, men jag skulle tycka det var jätteroligt, säger han.

ANNONCE