Nyhet

De blir stora 2014

GAFFA listar årets löften – från Banks till Zacharias Blad.

Banks

Vem är det?

Jillian Banks började att lägga upp sina egenkomponerade låtar på olika webbsidor, till exempel Soundcloud. Plötsligt hade hon ett överväldigande antal lyssnare och lyssningar på sin musik och skivbolagen kom springande i drösar. Sedan dess har flera olika samarbeten med några av de tyngsta producenterna på den engelska undergroundscenen hjälpt till att lägga ett mörkt R&B-groove över Banks debut, London EP som kom förra året.


Varför ska du älska henne?

För att hon, liksom Lorde före henne, bjuder in till ett modernt elektroniskt popuniversum som består av innerlig sång med fängslande refränger.

Vad kan vi förvänta oss?


Förra året kom London EP, men Banks ska i det närmaste vara klar med sitt debutalbum som är planerat att dyka upp senare under året.

Chance The Rapper

Vem är det?


Den 21-årige Chicago-födde rapparen har redan utmärkt sig som en av de mest intressanta nya artisterna under 2013. Med sitt andra mixtape, Acid Rap, som dök upp förra året, visade han upp en förmåga att kombinera tunga beats med psykedeliska, jazziga melodier. Något som inte gått obemärkt förbi. Turnéer med Eminem och Kendrick Lamar, utnämnd till Hot MC 2013 av Rolling Stone Magazine och remixer till James Blake, är lite av vad Chance The Rapper har pysslat med på sistone. Han spås ett stort genombrott under 2014 av flertalet musiksidor.

Varför ska du älska honom?

Chance The Rapper har gett sig själv uppdraget "att bryta den nuvarande hiphop-hierarkin". Vilket kan leda till en frisk fläkt i vårt hiphop-universum. Med tanke på att han är uppväxt i samma krokar som Kanye West kan man hoppas att samma stora ambitioner finns, redo att bakas upp med handling. Plus att man fortfarande kan ladda ner hans mixtapes gratis.


Vad kan vi förvänta oss?

Ett antal skivbolag har redan uttryckt intresse för att sajna Chance The Rapper. Dessutom är han en efterfrågad samarbetspartner i musikaliska kretsar, bland annat har Mark Ronson lagt in en förfrågan.

Eagulls


Vem är det?

Grabbarna i Eagulls fick förra året snabbt ögon på sig när de valde att publicera ett öppet brev på deras blogg. I brevet beskrev bandet i hårda ordalag sin inställning till att spela konserter med lokala band i sydvästra England. Två falanger bildades omgående, den ena hävdade att Eagulls lite för ihärdigt försökte framhäva sin punkighet och den andra såg istället bandet som en förlängning av den engelska punktraditionen. Brevet har sedan dess ersatts av en minst lika opassande bild som enligt bandet ska tolkas som ett skämt som ligger i linje med brevet.

Varför ska du älska dem?


Eagulls spelar en förfinad punkrock med krass attityd, särskilt tydligt i låten Tough Luck. Bandet har hardcore-scenens råa energi men melodiska inslag som gör låtarna mer än lyssnarvänliga för en lyssnarskara utöver bara punkarna.

Vad kan vi förvänta oss?

I mars kommer Eagulls självbetitlade debutalbum ut i England.


FKA Twigs

Vem är det?

Vid en första lyssning av FKA Twigs kan man enkelt för sitt inre se de ödsliga, engelska hedarnas öppna slätter och tomhet, den omgivning som FKA Twigs växte upp i. Men musiken innehåller mer än så, här finns också den urbana och nutida miljö av ett London hon bor i. Trots att hon håller sig mycket för sig själv och i princip bara är på puben när hon behöver stå bakom baren för att tjäna sitt uppehälle har FKA Twigs blivit en välkänd figur på Londons bubblande musikscen, inte minst på grund av att hon prydde omslaget på det brittiska modemagasinet i-D. FKA Twigs är också med på Spotifys lista över artister att hålla ögonen på under 2014.


Varför ska du älska henne?

FKA Twigs har blivit beskriven som den popstjärna som världen förtjänar i det 21:a århundradet. Hennes musik förenar The XX:s intimitet med Massive Attacks dystra undertoner. Det är delikat, väsentlig och mörk popmusik.

Vad kan vi förvänta oss?


Förra året såg FKA Twigs andra EP dagens ljus, betitlad EP2.

Nicole Sabouné

Vem är det?


Kanske har du redan hört singlarna I Surrender, Unseen Footage From A Forthcoming Funeral, Conquer Or Suffer och nyligen släppta Win This Life. Och kanske har du redan sett henne pryda GAFFAs decembernummer.

Varför ska du älska henne?

För att hon med all kraft sätter nytt ljus på postpunken. Lyfter upp den till blixtrande popnivåer och låter det nattsvarta gå hand i hand med upplyftande toner.


Vad kan vi förvänta oss?

Nicole Sabouné är för närvarande superaktuell med debutalbumet Must Exist som här analyseras av GAFFAs Mathias Jensen. Hon beger sig även ut på en längre Sverigeturné under våren.

George Ezra


Vem är det?

Modellen "Ung man med gitarr" blev åter populär när Jake Bugg sparkade in scendörren och i det facket ställer sig också trubaduren George Ezra. Han är en 19-årig singer-songwriter som fått mycket uppmärksamhet sedan han upptäcktes av BBC Bristol 2012. Sedan dess har Ezra spelat flitigt i Bristol och bland annat varit förband för Tom Odell.

Varför ska du älska honom?


Sina 19 år till trots låter George Ezra som om han besitter livserfarenheten av en 50-åring. Han spelar autentisk folkmusik med rötterna i en blues som kretsar kring den akustiska gitarren.

Vad kan vi förvänta oss?

George Ezras EP, Did You Hear The Rain ligger på iTunes nu.


Joanna Gruesom

Vem är det?

Om du ser musikvideon till Joanna Gruesomes Sugar Crush, ser du först bandnamnet stavas ut på smutsigt toalettpapper sen följer en fullständig färgexplosion till tonerna av indiemusik med vilda rytmer. Inte för att låta högtravande, men drivet är förkrossande och slår omkull en. Esquire Magazine förutspår att Joanna Gruesome är bandet som 2014 kommer återföda kärleken till gitarrdriven musik.


Varför ska du älska dem?

För att de låter som om My Bloody Valenetine skulle lira The Vaselines-låtar. Det är dist, larm och stadig indie, när det är som bäst.

Vad kan vi förvänta oss?


Joanna Gruesome gav ut Weird Sister förra året och planerar att turnera med skivan under 2014.

Jungle

Vem är det?


Jungle är höljt i mystik, i en internetålder som vanligtvis håller upp allt för allmän beskådan. Det enda som är känt är att Jungle är av en duo bestående av två vänner från West London. Jungle har lyckats bygga upp sin fanbas utan att avslöja varken namn eller ansikte. Hittills har bandet släppt två videor, Platoon och The Heat båda via Youtube, som tack vare videornas anmärkningsvärda och enkla innehåll fick omfattande spridning på sociala medier.

Varför ska du älska dem?

Föreställ dig en nattklubb från 70-talets New York, där den kondenserade svetten droppar från taket i takt med sexiga funkrytmer, så har du en bild av hur Jungle låter. Det är modern elektropop med läckra retrotendenser som tilltalar dansskorna.


Vad kan vi förvänta oss?

Även om duon själva vill att ett albumsläpp under 2014 ska komma att ske känner de sig inte pressade av någon deadline. Det viktiga är att de själva är riktigt nöjda med resultatet innan de ger ut något.

Kelela


Vem är det?

Den L.A.-baserade Kelela har blivit beskriven som en modern popartist på precis på kanten av den experimentella R&B-rörelsen. Kelela har rötter i Etiopien och har sedan 2012 släppt sina mixtapes, och är nu sajnad till Saint Records, Solange Knowles, Beyoncés systers, skivbolag.

Varför ska du älska henne?


Kelela rör sig i ett personligt och experimentiellt universum. Hon har redan blivit jämförd med till exempel Janet Jackson och Beyoncé, kanske på grund av hennes visionära produktioner. Hennes sound är lika delar mjuk 90-talistisk R&B-sång som futuristisk, kantig och hård produktion. En kombination som till en början kan lämna lyssnaren konfunderad men som sakta kryper in under huden. Detta är ljudet av framtidens popmusik.

Vad kan vi förvänta oss?

Mixtapen Cut 4 Me släpptes förra året.


Naomi Pilgrim

Vem är det?

Efter att singeln No Gun dök upp i oktober började det mumlas och viskas på sajter över hela internet. Vem var tjejen bakom den där magiska soulrösten? Det var ju Naomi Pilgrim som gjorde sitt avtryck på musikvärlden.


Varför ska du älska henne?

Det låter som västindiska drömmar i den kalla svenska snålblåsten. Vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att Naomi har rötter som sträcker sig till både Barbados varma sol som ner i den svenska tjälslagna myllan.

Vad kan vi förvänta oss?


En EP finns på Itunes och till våren ska hon ge sig ut och spela. Hon besöker bland annat by:larm. Det är bara att hoppas på att en fullängdare dyker upp snarast.

Royal Blood

Vem är det?


I blodslinjen av rockduos bestående av gitarr och trummor kommer Royal Blood som nytt, färskt blod. De två rockande vännerna från Brighton spelar nämligen bas och trummor. Men det gör inte musiken mindre träffsäker. Bandet bildades 2013 när trummisen och sångaren Ben Thatcher hämtade basisten Mike Kerr på flygplatsen och de båda i bilen hem beslutade sig för att starta ett band. Dagen efter spelade duon sin första konsert.

Varför ska du älska dem?

Lika solida riff som Queens Of The Stone Age och en uppsluppen attityd borgar för rock av den nya skolan utan att gamla dygder kastas överbord. Matt Helders var ett tidigt fan och kunde ses sporta en Royal Blood-tröja när Artic Monkeys spelade på Glastonbury i somras.


Vad kan vi förvänta oss?

Royal Blood har hittills släppt singeln Out Of The Black och vi kan bara hoppas på att det kommer mer musik från duon under 2014.

Sampha


Vem är det?

Efter flera år av producerande åt andra artister beslutade sig den 24-årige Sampha för att prova göra musik under eget namn. Ett beslut som under de senaste åren gett god utdelning. 2011 spelade han bland annat in en duett tillsammans med den brittiska singer-songwritern Jessie Ware. En låt som blev Samphas genombrott. Sedan dess har han samarbetat tillsammans med många andra artister, exempelvis Drake, som förra året flög in Sampha till New York för att medverka tillsammans med rapparen i The Jimmy Fallon Show.

Varför ska du älska honom?


För att Sampha har en sammetslen och själfull stämma som påminner om Tracy Chapman och Michael Jackson, två av hans inspirationskällor, och dessutom skriver ärliga, öppna låtar om livets med- och motgångar.

Vad kan vi förvänta oss?

Sampha gav ut en solo-EP förra året med titeln Dual.


Sam Smith

Vem är det?

En 21-årig engelsk singer-songwriter som gjorde sig ett namn redan 2012 när han medverkade i Disclosure-låten Latch. Året därpå var Smith en del av Naughty Boys monsterhit La La La. Förra året kom även solo-EP:n med singeln Lay Me Down. Nyligen mottog han även priset Sound Of 2014 från BBC.


Varför ska du älska honom?

Sam Smith har en finstämd, honungslen och innerlig röst som fungerar lika bra till elektroniska som akustiska bakgrunder.

Vad kan vi förvänta oss?


Den 16 februari släpps singeln Money On My Mind och debutalbumet In The Lonely Hour når affärerna den 26 maj.

Say Lou Lou

Vem är det?


Efter att ha lirat som förband till Hurts och Foals 2013 fick tvillingsystrarna Miranda och Elektra Kilbey i Say Lou Lou en betydligt större fanskara över hela Europa. Systrarna är uppvuxna både i Australien och Sverige och det sistnämnda landets berömda pop-känsla gör sig påmint i tvillingarnas musik. Självklart kan det ha hjälpt att musikaliteten går i släkten, pappa Kilbey, Steve, är basist i australiensiska The Church, någon kanske känner till låten Under The Milky Way från soundtracket till filmen Donnie Darko.

Varför ska du älska dem?

Say Lou Lou är drömsk popmusik av finaste snitt. Det är musik som man kan stänga ögonen till och försvinna in i. Systrarna själv beskriver sin musik som organiska, flyktiga musiklandskap av flödande instrument och sång.


Vad kan vi förvänta oss?

Say Lou Lou arbetar i detta nu på sitt debutalbum växelvis i London och Los Angeles.

Seinabo Sey


Vem är det?

Seinabo Sey är uppvuxen i Gambia, Halmstad och Stockholm och debuterade med singeln Younger i slutet på förra året. Sey var redan då en rutinerad musiker och har turnerat med Oskar Linnros och Maskinen så väl som jobbat med Stor och Linda Pira.

Varför ska du älska henne?

Younger är explosiv pop som baxas framåt av en otrolig röst, det hela har blivit beskrivet som skandinavisk soul. Det är modernt och framåtsträvande, med precis så mycket ostrukenhet som gör det hela oemotståndligt.

Vad kan vi förvänta oss?

Har ett album på väg ut till butikerna under året.

Wolf Alice

Vem är det?

Wolf Alice blev upptäckt av engelska NME redan under 2012 men det var först under förra året som karriären på allvar började ta fart för alt-rockarna från London. Som galjonsfigur för bandet står Ellie Rowsell, vars röst sträcker sig från fragil flickröst till aggressiv Courtney Love-rasp. Med en rad EP-släpp i bagaget är Wolf Alice ordentligt hajpat i hemlandet och även nominerat till en NME Award 2014.

Varför ska du älska dem?

För att Wolf Alice tar komponenter från den brittiska indie-scenen och tvingar in dem i en rockigare kostym. Det är ömtåliga känslor lika mycket som knutna nävar som pendlar mellan det introverta och det extroverta.

Vad kan vi förvänta oss?

Wolf Alice gav ut en EP:n Blush i oktober förra året och med tanke på den mängd press bandet får i England kommer troligtvis ett album under 2014.

Zacharias Blad

Vem är det?

Zacharias Blad har spåtts en lysande framtid på den svenska popscenen. Jämförelser har dragits till Håkan Hellström eller ett svenskt Arcade Fire. Han har släppt två singlar, Jag är Gay och Stockholm och har redan planer på de två kommande plattorna efter debuten.

Varför ska du älska honom?

Det är en askungesaga om att gå från gatumusikant till storbolag. På en fest spelade han en låt av Damien Rice för producenten Mattias Boström, som omedelbart sa att han ville spela in en skiva med Zacharias och på den vägen är det. Det är pop, känslor och nerver utanpå kavajslaget.

Vad kan vi förvänta oss?

Debutalbumet ska släppas under våren.

ANNONCE