Nyhet

Tidigare Toto-sångare avliden

Den amerikanske artisten kämpade in i det sista.

När Toto 1984 gav ut albumet Isolation hade bandet fått en ny medlem. Han som tog över platsen som sångare efter Bobby Kimball var Dennis "Fergie" Frederiksen som redan då var en veteran på den amerikanska softrock-scenen. Frederiksen medverkade endast på ett Toto-album men behöll ändå en förbindelse till gruppen och uppträdde med dem igen år 2007. I lördags, den 18 januari, avled Frederiksen av cancern som han blev diagnosticerad med 2010.

Frederiksen startade sin karriär i det progressiva rockbandet Trillion men medverkade bara på en platta, då han vid den tiden var mest fokuserad på att skriva låtar till soundtracks. Det var till följd av detta som han blev ett känt namn på softrock-scenen. Genom sin karriär bidrog han till åskilliga album och hits. Han är även en av personerna bakom Survivors Eye Of The Tiger som blev en världsomspännande hit efter Rocky III.

1982 blev han sångare i det amerikanska pop-rock-bandet Le Roux där han bidrog med låten Carrie's Gone som han skrev kort efter uppbrottet med sin dåvarande flickvän Carrie. Låten är av gruppens mest kända hits.


Det var genom vännen och trummisen i Toto, Jeff Porcaro, som Frederiksen kom in i bandet. Han beskrev senare upplevelsen som sitt livs musikaliska höjdpunkt. I slutet av 80-talet lade Frederiksen musikkarriären åt sidan och öppnade istället en restaurang med sin far. Han gick tillbaka till musiken i mitten av 90-talet och gav ut en rad album med flera samarbeten, bland annat med Journeys Neil Schon. Hans sista skiva kom att bli Any Given Moment från 2013.

ANNONCE