Nyhet

Patti Smith spelade hemma hos Henning Mankell

''Har varit ett stort stöd under den tid jag haft cancer.''

Ikväll spelar Patti Smith på Lisebergs stora scen. Men peppandet drog igång redan igår kväll när hon gjorde en exklusiv spelning hemma hos vännen Henning Mankell, skriver GP.

Henning Mankell skriver på GP.se om sin nära kontakt med rockikonen.

– Patti har varit ett stort stöd under den tid jag haft cancer. I sitt liv, lika mycket som i sin musik, har hon alltid bekänt sig till en radikal generositet, som ständigt bekräftas på nytt. Rockmusiken, poesin och kanske framför allt kvinnliga musiker har mycket att tacka henne för. Men det har jag också. Hon är en legendar och förtjänar varje uns av vår respekt.


Han skriver också om hur pass viktig hon har varit – dels som musiker men också rent levnadsmässigt. En inspiration av många olika slag.

– Patti Smith är inte bara en rocklegendar och poet. Hon är dessutom en stor pionjär. Jag har svårt att föreställa mig den verkliga omfattningen av den inspiration hon har gett unga tjejer över stora delar av världen. Inspiration att våga börja skriva låtar, våga starta band, våga ta för sig inom de områden där män så länge varit ensamma rockande tuppar på gödselstackarna. Patti har slagit in mängder med dörrar, gett alla dessa tjejer självförtroende och kanske mer än någon annan kvinnlig artist medverkat till den dramatiska förändring som skett.

Patti Smith spelar på Liseberg ikväll klockan 21.


ANNONCE