Nyhet

Dennis Lyxzén mitt i bilkrasch-kaoset på SXSW

''Folk flög i luften till höger och vänster.''

I torsdags körde en bil in en folksamling utanför en spelning på festivalen South By Southwest i Austin, Texas. Två personer har rapporterats döda till följd av bilkraschen och flera skadades. Polisen lyckades tillslut gripa föraren, som enligt amerikanska spin.com är en manlig musiker som var bokad för att spela på ett ställe i närheten.

Flera svenska akter har tagit sig ner för att spela på festivalen, bland annat det svenska rockbandet INVSN som befann sig mitt i kaoset. Frontmannen Dennis Lyxén berättar om händelsen för Aftonbladet:

– Vi stod i kön utanför länge, det var fullt och vi insåg att vi inte skulle komma in. Vi bestämde oss för att stanna ute på gatan och försöka lyssna därifrån. Då kommer en snubbe fram som säger att han hört oss spela och undrar om vi vill komma in. Vi var de sista sex personerna som fick komma in på klubben.


INVSN:s gitarrist, Patrik Backlund, hade tagit sig upp på läktaren under spelningen, och kunde därifrån se hela händelseförloppet.

– Han såg ut på gatan. Och han såg hela grejen hända. Han såg en bil som plöjde genom folkmassan. Det var en jättelång kö utanför, och det flög folk i luften till höger och vänster. Han var skärrad, säger Dennis Lyxzén.

Patrik Backlund skriver om händelsen i ett mejl till Aftonbladet:


"Runt 00:30 sprang några människor bort till kanten av balkongen ut mot gatan, jag gick efter och såg då en polisbil jaga efter bilen som kört igenom kön. Det låg många påkörda på gatan varav jag såg en kvinna som en polis till synes försökte starta hjärtat på. Flera kunde resa sig med hjälp men många fick föras iväg med ambulans".

Spelningen på inne klubben Mohawk fortsatte. När den var över blev alla ombedda att lugnt ta sig ut bakvägen.

– Man kunde se polishelikoptrar och blåljus utanför fönstret. Vi gick bara därifrån, vi ville verkligen inte vara där. Vi ville hem, säger Dennis Lyxzén till Aftonbladet.


Det första som slog medlemmarna i INSVN var om de hade några vänner som blivit drabbade. Efter SMS och telefonsamtal kunde de konstatera att alla hade klarat sig.

– Hade inte den där snubben kommit så hade vi också stått på trottoaren och hängt. Man börjar tänka på den grejen, och då får man hjärtat i halsgropen. Man inser hur små marginaler det är i livet.

ANNONCE