Nyhet

''Det bästa sättet att uppleva musik''

INFÖR KONSERTEN: Mogwai pratar förväntningar inför de kommande Sverigespelningarna.

Tidigare i år släppte Mogwai sitt åttonde studioalbum Rave Tapes och i veckan kommer de till Sverige. Den 23 mars ser vi de skotska postrockarna på Göteborgs Konserthus och den 24 mars intar de Cirkus-scenen i Stockholm.

Ska vi tro bandet blir det en högljudd fest. GAFFAs Pontus Berg ringde upp frontmannen Stuart Braithwaite och ställde ett gäng frågor om Sverigekonserterna.

Vad kan publiken förvänta sig?


– En och en halvtimme av högljudd, massiv musik, haha.

Vad betyder konserten som musikforum för er?

– Det är det bästa sättet att uppleva musik. Helt klart. Musiken låter bättre, det är en upplevelse inte bara en passiv lyssning.


Hur förändras er musik när den spelas live?

– Det är definitivt högre volym. Sen utvecklas ju låtarna över åren och den utvecklingen hör man bara live. Den senaste reinkarnationen av låtarna kommer live.

Har ni några ritualer innan ni går på scen?


– Nej, inte direkt. Vi äter tillsammans och sen kollar man förbandet, men det är inte något som vi gör varje gång. Vi spelar så mycket att det hade blivit outhärdligt att göra en särskild sak varje gång. Man vill ju ha nya upplevelser och inte samma sak hela tiden, då blir man ju uttråkad.

Vad vill ni att publiken ska känna när de går ut från er konsert?

– Det är så individuellt. Vår musik är främst instrumentell och varje person gör sina egna associationer och skapar sin egen upplevelse. Därför kan man inte säga att det är en enda känsla. Det är inte något som händer utanför personen utan det sker liksom inombords. Så det beror helt på den individuella personen som står i publiken och tar emot musiken.


Vad är det första du gör efter en konsert?

– Går på toaletten, jag har en liten blåsa. Men annars är det bara att försöka slappna av, kanske snacka igenom spelningen, kolla mejlen.

Var med och delta i vår Mogwai-tävling. Snygga T-shirts står på spel!


ANNONCE