Nyhet

Mogwai till Sverige – "kämpat i flera år för att få till det här"

GAFFA.se – allt om musik

Ett av postrockens största och mest hyllade band, Mogwai, drar på turné med start i januari och besöker Sverige för en konsert.

– Jag har kämpat i flera år att få till det här, säger konsertarrangören Carlo Emme till GAFFA.

Bandet släppte sitt senaste album i år, en skiva som GAFFAs Janne Hallman hyllade med motiveringen:


"Med en sällsam lätthet och ledighet bygger de enorma ljudslott som skapar filmiska mästerverk i lyssnarens fantasivärld. Sin vana trogen gör kvartetten främst instrumentala låtar, men då och då låter Stuart Braithwaite sin lågmälda stämma bryta genom gitarrväggarna. Allt är så dynamiskt; från lågmälda gitarrslingor till renodlad distorsion är dynamiken och samspelet fenomenalt.  "

As The Love Continues spelades in på ett annorlunda sätt, eftersom pandemin raserade bandets plan att åka över till USA och spela in plattan med producenten Dave Fridmann vid rodret. Så med en ocean mellan sig skickades demos till Fridmann, som replikerade vad som var bra och vad som måste ändras. Udda tillvägagångssätt, ändå fungerar allt utmärkt bra."


Carlo Emme på Plan B i Malmö har i sin tur flera personliga kopplingar till bandet:

– När jag var 15 hade jag turen att vara i ett sällskap med äldre vänner. Jag introducerades alltid för bättre musik än det som de i min ålder lyssnade på. De kunde köra mig till stora konserter, plus att då fanns varken Spotify eller YouTube.

Han menar att han inte hade upptäckt Mogwai om det inte var för hans äldre vänner.


– Jag var 17 när Rock Action kom ut. Jag var en dum tonåring som spelade i ett dumt band med mina dumma vänner. Vår sångare sög så ju mer instrumentala låtar vi hade desto bättre. Vi gjorde många Mogwai-covers.

Senast Carlo såg dem var i Köpenhamn på turnén Hardcore Will Never Die, But You Will.

– Det var magi! Jag längtar tills att de kommer till Plan B och det kommer att bli så trevligt att gå till jobbet och se ett av mina absoluta favoritband. Ibland älskar jag verkligen mitt liv!

Mogwai bildades i Glasgow under mitten av 90-talet, och har sedan dess hunnit ge ut tio studioalbum och en rad EP:s samt komponerat flera filmsoundtrack.


Genombrottet kom med debutalbumet Mogwai Young Team år 1997, som idag både har kultförklarats och flera gånger utnämnts till ett av 90-talets bästa album.


10 februari ser du Mogwai på Plan B i Malmö. Detta blir bandets enda spelning i Sverige under den här rundan.

LÄS OCKSÅ: Mick Jagger berättar om att fortsätta utan Charlie Watts – hör The Rolling Stones nya låt

ANNONCE