Nyhet

Dr. Dre fyller 50 – här är hans 10 viktigaste låtar

Vi hyllar rapikonen och NWA-bildaren med en audiovisuell resa.

Dr. Dre har en lång rad hits bakom sig och det går att hitta dem långt tillbaka i tiden. För oavsett om du hört Dr. Dre på gymnasiefesten, i affären eller på stan så har nog de flesta av oss en relation till rap-legendarens musik. Idag fyller Andre Romelle Young, rapparen, producenten och företagsmannen 50 år.

GAFFA tar därför med dig på en audiovisuell resa genom Dr. Dres nästan 30 år långa karriär från det massiva genombrottet med rapgruppen N.W.A. till samarbeten med stora namn som Snoop Dogg, 2Pac och Eminem.

Se och hör tio av hans viktigaste låtar här.


N.W.A- – Straight Outta Compton
I slutet av 80-talet var Dr. Dre med i gruppen N.W.A, som står för Niggaz Wit Attitudes, de blev pionjärer för gangsta-rappen med deras våldsamma texter och profana utbrott. Här är titelspåret från deras debutalbum.

Dr. Dre feat. Snoop Doggy Dogg – Nuthin But A G Thang
Se en mycket ung Snoop Dogg i videon till låten Nuthin But A G Thang från 1992 som både innehåller ett läckert beat och nakna bröst.

Dr. Dre – Let Me Ride
I videon till Let Me Ride från 1993 kan du se både Ice Cube, som för övrigt var en av originalmedlemmarna i N.W.A, Dr. Dres styvbror Warren G och rapparen The D.O.C. och The Lady Of Rage.2Pac feat. Dr Dre – California Love
Man kan knappt komma undan Dr. Dres legendariska samarbete med 2Pac på California Love från 1995. Låten låg i topp på Billboard Hot 100 och låg som nummer ett i två veckor. Videon inspirerades av filmen Mad Max Beyond Thunderdome och utspelar sig i öknen år 2095.

Dr. Dre feat Snoop Dogg – Still D.R.E.
Bounceande bilar och lättklädda kvinnor är nästan ett varumärke för gangsta rap-genren. I videon från 1999 är det den stilen fullt ut. Lägg dessutom märke till Eminems sekundlånga gästuppträdande.

Eminem feat. Dr. Dre – Guilty Conscience
I Guilty Conscience från 1999 börjar videon med Dr. Dre som den gode ängeln på en pojkes axel. Som hans goda samvete säger Dr. Dre att pojken inte ska råna en kiosk, medan Eminem är den lockande djävulen.Dr. Dre feat. Eminem – Forgot About Dre
Dr. Dre hade ett lyckat samarbete med den platinablonda rapparen Eminem. Med låten Forgot About Dre från 2000 vann duon även en Grammy för Best Rap Performance By A Duo Or Group.

Dr. Dre feat. Snoop Dogg, Kurupt och Nate Dogg – The Next Episode
Nattklubbstema, strippor och coola attityder är huvudingredienserna i videon till singeln The Next Episode från 2000.

Ice Cube feat. Dr. Dre och MC Ren – Hello
I ännu en video full med bilar och kvinnor rappar Dr. Dre med sin tidigare gruppmedlem Ice Cube och MC Ren på singeln Hello från 2000.Dr. Dre feat. Eminem och Skylar Grey – I Need A Doctor
I Need A Doctor är en av de senaste släppen från Dr. Dre och gavs ut 2011. I videon krockar Dr. Dre med sin bil och hamnar i koma. Du ser flera tillbakablickar från Dr. Dres karriär och privatliv. Videon avslutas med rapparen Eazy-E's gravsten. Och därmed slutar vi där vi började. Eazy-E var nämligen den person som kickstartade Dr. Dres karriär som grundare och medlem i N.W.A. Eazy-E avled i aids 1995, 31 år gammal.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


ANNONCE