Nyhet

Dr. Dre fördömer kontroversiell politikers användande av hans musik

"Jag licensierar inte min musik till politiker, särskilt någon som är så splittrad och hatisk som den här."

Musikproducenten och rapparen Dr. Dre fördömer den kontroversiella republikanska kongresskvinnan Marjorie Taylor Greenes användning av hans låt Still D.R.E. från 2001 i en reklamfilm, rapporterar TMZ. I ett uttalande berättar rapparen:

"Jag licensierar inte min musik till politiker, särskilt någon som är så splittrad och hatisk som den här."

Dr. Dres advokat, Howard E. King, har också skickat ett brev till Greene och kräver att hon ska upphöra med den otillåtna användningen av rapparens musik: 


"Du utnyttjar låten genom olika sociala medier för att främja din splittrande och hatiska politiska agenda. Vi kräver härmed att du upphör med och avstår från all ytterligare obehörig användning av [Dr. Dres] musik.”

LÄS OCKSÅ: Dr. Dre släpper exklusiva låtar i TV-spelet GTA

Låten användes i ett klipp som Greene bland annat lade upp på Twitter innan det togs bort. I videon firas Kevin McCarthys val till talman i parlamentet. När tidningen Pitchfork kontaktade kongressen delade de med sig av Greenes uttalande till Dr. Dre:


"Även om jag uppskattar den kreativa ackordföljden skulle jag aldrig spela dina ord om våld mot kvinnor och poliser, och din glorifiering av ligistlivet och droger."

Det är inte första gången musiker har fått be politiker sluta använda deras musik utan tillstånd. Neil Young stämde Donald Trumps presidentkampanj för användningen av Rockin' In The Free World och Devil's Sidewalk vid demonstrationer och evenemang.

Marjorie Taylor Greene är en Trump-supporter som upprepade gånger hävdat att USA:s senaste val präglades av fusk. Dessutom har hon visat sitt stöd för konspirationsteorirörelsen QAnon, fått sitt Twitterkonto avstängt i månader efter att ha spridit desinformation om covid-19 och gjort flera islamofobiska och antisemitiska uttalanden.


LÄS OCKSÅ: Dr. Dre lägger mikrofonen på hyllan

ANNONCE