Nyhet

’’Du hatar ditt eget vidriga sällskap om nätterna’’

LÅT FÖR LÅT: Laser & Bas – Avancerad Magi

Laser & Bas är en duo som består utav Carl Johan Lundgren, som tidigare var med i Vit Päls, och producenten Ola Johansson. Carl Johan Lundgren kände att efter ha spelat i en stor orkester i tio år att göra en mer minimalistisktkaraokeanpassad platta under eget namn. När då Ola Johansson kom med i bilden blev det lite annorlunda och det blev inte särskilt minimalistiskt utan istället utforskade duon nya musikaliska landskap tillsammans.

– Det här är inte ett album om mig, det här är ett album om dig! Lägg dig på soffa, så sätter jag mig på stolen och reder ut dina upplevelser kring Avancerad Magi. Vi skulle kunna kalla det för den psykoanalytiska eller "some kind of monster" lyssningen av skivan. Sistnämnda är en term som trashmetalfansen kan förstå och trashmetal är tufft, säger Laser & Bas till GAFFA.

Skivan Avancerad Magi handlar om längtan, drömmar och livet. Den är mixad av Emil Isaksson. Trummor spelar Liam Amner från Hey Elbow och låten Samma Snack är en duett tillsammans med Alice Boman.


Lyssna gärna på skivan samtidigt som Laser & Bas beskriver låtarna låt för låt här nedan.

1. Kan Du Känna Hur Det Blåser?
SD fick massa procent. Din käresta tappar intresset. Saker blir inte som du vill. Du blir förbannad och undrar om inte allt är på väg rätt åt helvete. Det känns skönt att sjunga "Kan du känna hur det blåser rätt genom dörren!?" mellan tänderna.


2. Dansa Så
Det är stökigt på klubben. Men du har bara ögon för en person där inne. Lukten från rökmaskinerna får dig att får dig att minnas första gången du förälskar dig. Det känns fortfarande likadant att bli kär. Ibland kan det kännas som att det bara är alla andra som har kul på klubb. Men inte ikväll. Nu tycker du om alla låtar. Ja allt med klubb. Du har roligt och känner att man får bete sig som man vill.

3. Hello Baby
När du var yngre hade du någon nära. Ni delade intressen och drömmar. Han eller hon var så levande. Ibland försvann han eller hon bort i tankar bara för att komma tillbaka med fullständig närvaro och berätta ivrigt om allt som var viktigt. Nu tänker du på vad det skulle innebära om livet knäckt den här personen. Om ingenting längre betyder någonting vem är han eller hon då? Utan drömmar, vem är du och vad spelar saker för roll överhuvudtaget?

4. Samma Snack
Det är lättare att skylla på omständigheter än på sig själv. Visst sa den andre elaka saker, men två fel gör inte rätt och nu får du reda ut allt i din ensamhet. Du är ensam, men hör fortfarande samma snack.


5. Fånig Liten Kärlekssång
Du kan bättre och har mer att erbjuda i dina relationer till andra. Du är trött på att känna dig ensam och undrar om det alltid kommer kännas så här? Du är heller inte på det klara med varför det blivit som det blivit? Vilka delar är ditt fel och hur mycket består problemet av dåliga omständigheter?

6. Längtar
Du träffar någon på en fest. Egentligen tycker du inte att personen är så mycket "din typ", men där finna delar av samtalet som innehåller alldeles speciell uppriktighet. Du kan inte helt och hållet reda ut vad det är som händer. Skulle han eller hon föreslå att ni gick hem ihop skulle du antagligen hänga med på en gång. Det ger dig ett underläge i mötet med andra människor att du hatar ditt eget vidriga sällskap om nätterna.

7. Kärlek På Semestern
En flyktig förälskelse där ni båda njöt av tanken på att ha någon nära. Ibland är det skönt att lura sig själv och där och då var du faktiskt lycklig. En paus från dina annars så destruktiva tankar, men du visste hela tiden att det inte var på allvar och därför har du också svårt att ta dig själv på allvar.


8. Som En Mast
Barn vill ofta att man leker samma lek på exakt samma sätt varje gång. Den vuxne brukar i regel bara orka göra om samma lek en eller ett par gånger innan han eller hon skyller på ryggen och går för att umgås med andra vuxna på deras mer stillsamma sätt. Det är nästan obehagligt hur du hängt upp dig på minnen från förra sommaren. De här minnena har varit som ett ljus i mörkret och tagit dig genom vintern. Du har bestämt (bara med dig själv) att ni när sommaren kommer ska ses igen och att det då ska bli exakt som då.

9. Drömmar Om Dig
Du vill inget hellre än att vara med honom eller henne, men varje gång ni ses så gör du bara till eller blir hopplöst tyst. Du fokuserar helt på dina egna prestationer istället för att ta in och lyssna på vad andra har att säga. Du är ändå övertygad om att om den andra personen bara fick se hur du är när du är på riktigt så skulle han eller hon kunna tycka om dig. Egentligen vet du att det är kört. Det har du bara inte erkänt för dig själv än. Och egentligen är du kanske bara mer kär i bilden av dig själv i en lyckad relation än i den andre personen i sig.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


ANNONCE