Nyhet

LISTA: Stevie Nicks 67 år

Vi gratulerar med 11 magiska liveklipp från gudinnan.

Stephanie Lynn "Stevie" Nicks föddes 26 maj 1948 i Phoenix i Arizona. Hon var tidigare medlem i bandet Fleetwood Mac efter att hon hade anslutit sig dit på nyårsafton 1974 med dåvarande pojkvännen Lindsey Buckinghamn. Tillsammans med Lindsey Buckinghamn hade de gruppen Buckingham Nicks och innan dess gruppen Fritz.

Stevie Nicks var inte bara framgångsrik i bandsammanhang och som sångerska i Fleetwood Mac utan även som soloartist. Skivan Bella Donna innehöll bland annat duetter tillsammans med Tom Petty, låten Stop Draggin' My Heart Around och en duett med Don Henley med låten Leather And Lace. Även den självbiografiska låten Edge Of Seventeen blev en stor succé.

Wild Heart
Stevie Nicks sitter i logen och blir sminkad samtidigt som hon sjunger den här fina låten. Magiskt! Låten är titelspåret på skivan The Wild Heart som var hennes andra soloplatta som gavs ut 1983.

Rihannon
Live med Fleetwood Mac 1976. Låten Rihannon släpptes som singel 1976 och hamnade som bäst på elfte plats på Billboards topp 100 och är med på skivan Fleetwood Mac från 1975.

p>

Edge Of Seventeen
Här live på Us Festival 30 maj 1983, ett väldigt rörande framträdande. Låten behandlar sorgen som sångerskan kände när hennes farbror Jonathan gick bort och även mordet på John Lennon, båda ägde rum under samma vecka i december 1980.

Silver Springs
Live från The Dance 1997. Låten skrev Stevie Nicks för att den skulle komma med på skivan Rumours, men det gjorde den inte utan kom istället ut som B-sida till singeln Go Your Own Way. Silver Springs handlar om relationen mellan Stevie Nicks och Lindsey Buckinghamn.

Stop Draggin' My Heart Around
Den här låten gjorde on tillsammans med Tom Petty, här kör hon den live 1983 med band och det blir riktigt ösigt.

p>

Go Your Own Way
Här kör Fleetwood Mac sin stora hitlåt live 1977, samma år som skivan Rumours gavs ut. Även om det är Lindsey Buckinghamn som sjunger det mesta går inte att inte se Stevie Nicks under refrängerna.

Landslide
Stevie Nicks skrev den här låten under tiden som hon funderade över att återvända till skolbänken eller att fortsätta förhållandet med Lindsey Buckinghamn. Under den perioden hade paret det inte så bra och Stevie Nicks menade att det kändes som om något hade krossat dem.

Sara
Låten är med på plattan Tusk och här spelar Fleetwood Mac den live 1979. Med ännu en svepande klänning äger Stevie Nicks scenen. Det gick ett rykte om att låten handlade om en abort som Stevie Nicks hade gjort, något som Stevie Nicks bekräftade flera år senare. Sara är i alla fall namnet som Stevie Nicks hade döpt sin dotter om hon skulle ha fått en.

p>

Dreams
Även den här kända låten är skriven av sångerskan och det blev Fleetwood Macs enda singel att nå första platsen på Billboard topp 100. Även Dreams är med på skivan Rumours från 1977.

Rooms On Fire
Live på tv-programmet Rock Over Europe. Låten är med på hennes fjärde soloplatta The Other Side Of The Mirror som kom ut 1989. Hon spelade den live väldigt ofta tidigare, men har inte spelat den live sedan nyårsafton 1999.

Gypsy
Videon är från 1982 och Fleetwood Macs turné med skivan Mirage. Det fanns två inspirationskällor till låten, den första var nostalgi. Stevie Nicks tänkte på tiden innan Fleetwood Mac, innan hon träffade Lindsey Buckinghamn. Den andra källan är att låten är ett meddelande till någon som hade gått bort, och i Stevie Nicks fall var det hennes bästa vän Robin Snyder Anderson som gick bort i leukemi.

p>

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

ANNONCE