Nyhet

''Jag kvoterar gärna in kvinnor''

Nykomlingen Ana Diaz väljer sina medarbetare själv.

Det har gått en vecka sedan Ana Diaz debutsingel Fyll Upp Mitt Glas Nu premiärspelades i Musikguiden i P3, och än så länge ser siffrorna raketartade ut. På Spotify har låten i skrivande stund spelats närmre 60 000 gånger och videon har visats drygt 1 600 gånger på YouTube.  

Men nykomlingen från Västerås har inte tagit snabbfilen in i rampljuset. Efter att ha bott i London och gjort karriär som låtskrivare åt bland annat Britney Spears, One Direction och Loreen började hon skriva till sig själv, tillsammans med poeten Daniel Boyacioglu. För två år sedan var första låten klar, och nu finns färdigt material till ett helt album. Än så länge finns dock inget datum för skivsläpp. 

– Vi är i slutproduktionsfasen, men vi pytsar ut det lite. Det är upp till eventuella lyssnare om det flyger eller inte. Allt känns otroligt kul och spännande, säger Ana Diaz. 

Att gå från låtskrivare till artist kräver dock mer än att bara ta mikrofonen och sjunga. För Ana är hela processen viktig att förstå, och har bland annat startat det egna skivbolaget WINWIN. Kreativ kontroll är viktigt, menar hon.

– I början var mitt fokus att bli en sån bra låtskrivare som möjligt, förstå hantverket och lära mig av de bästa. Men det som har tagit upp mest tid är att förstå juridiken, maktflödena och hur det verkar klokt för mig och mina medarbetare att göra det här. Jag har ett fantastiskt team. 

Och lagarbetet är väsentligt. Musikbranschen är knappast känd för sin jämställdhet, så därför kvoterar Ana gärna in kvalificerade kvinnor i yrken som omger hennes musik – även om hon själv inte skulle beskriva sina texter som feministiska.  

Rollen som offentlig person har inte hunnit slå rot, och Ana försöker att inte ha förväntningar på livet som artist. Det omdebatterade förebildsansvaret ser hon som en tvåsidig relation snarare än en mellan sändare och lyssnare. 

– Jag vill gärna stå för att göra det som känns rätt fast det är läskigt, att vara sann, att veta att man får ändra sig och att följa sitt hjärta. Om det kan bli lättare för någon för att jag gör det – det är ju soft. Vi skapar den här världen ihop. 

Det svenska poptåget tuffar vidare, nu med Ana Diaz ombord. Snart väntar en turné, vars utformning ännu inte är bestämd. Jämförelser med Veronica Maggio har redan gjorts, något som Ana tar som en komplimang. Och på frågan vad skivan kommer att bjuda på svarar hon:

– Pop, melankoli, vemod … min berättelse. 

 

ANNONCE