Nyhet

''Den handlar om död, otillräcklighet och drömmar''

LÅT FÖR LÅT: This Is Head guidar oss igenom det senaste albumet.

Det svenska indiebandet This Is Head har sina rötter i Malmö och består av Tom Malmros, Björn Wiking, Henric Claesson och Adam Jacobsson. Gruppen har existerat sedan sommaren 2008. Två år efter att bandet bildats släppte de debutalbumet vid namn 0001 och vann senare pris för Årets pop på P3 Guld-galan 2011.

Nu är det nya tider och nytt album. Ett album som släpptes 2 september med det självbetitlade namnet This Is Head. Här nere guidar bandet oss igenom hela plattan. Från början till slut.

Tips: lyssna på skivan via Spotify samtidigt som du läser om låtarna.

Varsågod This Is Head, ni har ordet:


BEGINNING
– Idén till Beginning var egentligen en snabbt improviserad synthmelodi som skrevs under en paus i ett rep i maj 2014, den kom nog lite från ingenstans. Björn tyckte den var fin att spela och nynna med i och den återkom då och då under ljudtest och reppauser. Inför en spelning på Victoria-Teatern i Malmö kom det på tal att testa att spela slingan mer som en hel låt. Just på denna spelning skulle Alice Boman vara med och gästa oss på en Velvet Underground-cover och hoppade även in och sjöng med i melodin på Beginning. Det hängde kvar och i den slutgiltiga versionen kan man höra henne nynna med från en spontan inspelning under en februarikväll i Venice, Los Angeles 2015.


PIECES
– Idén till Pieces skrevs redan i februari 2014, vi hade två dagars studiotid i en liten studio i centrala Los Angeles, det var underbart att vara i ett varmt och soligt Kalifornien efter att vi precis besökt och gjort några spelningar i ett kallt och snöslaskigt New York. Solen och havet inspirerade oss att skriva Pieces. Sedan spelade vi in det som skulle bli slutgiltiga versionen samma år i stugan "Timmerdalen" på Mjörn i den svenska sommaren. Detta är nog den låt som vi mixat mest på, vi har mixat den flera gånger, ändrat och klippt för att sedan gå tillbaka till ursprungsversionen. Den hade länge ett intro som vi i sista sekund tog bort innan mastering. Det är en låt vi är väldigt stolta över, den har lite nytt format jämfört med vad vi tidigare har gjort.

ASTRAY
– Astray hängde väldigt löst länge, vi hade svårt att veta hur vi skulle mixa den, vad den skulle ge för intryck osv. Vi visste hela tiden att det var en bra låt men undrade om den skulle passa in. Klockspelsidén fanns med från första början men hur trummorna skulle låta, vad gitarren skulle spela etc var vi inte riktigt säkra på. Polleten föll ner i slutet av färdigställandet av albumet då Henric spelade in en ny gitarr i sitt kök hemma i sin lägenhet i Malmö. Låten blev väldigt bra till slut, ett direkt, ständigt framåtgående popspår som ger skivan en lätthet vi gillar.

TIMMERDALEN
– Är en av de låtar som skrevs helt i stugan där skivan spelades in. Hela låten gjordes en sen kväll när vi kom in i det här groovet. Tror alla tyckte den var kul att spela och fastnade för känslan och spontaniteten i den. När bandet la sig för natten fanns en färdig version och morgonen efter lades den riktiga liveversionen vilket också är den tagningen som syns i videon från stugan som hör till låten.


PEOPLE
– Denna skrevs också i stugan, efter ett sent havsdopp en natt satt vi och spelade in, helt plötsligt började Tom spela basen som bygger hela låten, vi andra hakade på och strukturen i låten var snabbt skriven. Inför tagningen dagen efter kändes det som det vore roligare att ha en text än att bara lägga låtsasvokal. Då alla utom Björn stod klara att spela in skrev han en snabb femminuterstext nedplottrad i ett av stugans små sovrum. De fem minuterna landade så här i efterhand ganska bra, om man ser tillbaks på det senaste året, där många verkat fått mycket om bakfoten i fråga om världsuppfattning och självuppfattning, och därtill en dålig förmåga för empati.

NATTEN
– Vi gillar känslan i Natten, den är mörk, stämningsfull och nästan kuslig. Den handlar om död, otillräcklighet och drömmar. Vi spelade in låten live i stugan och i efterhand adderat synthar och lite gitarr-skrammel i Studio Möllan.

COLORS
– Detta var den första låten vi lyckades mixa klart, den var väldigt enkel att spela in och allt är nästan live, en väldigt typiskt This Is Head-låt men den känns bra att ha med på skivan, och kanske är det en av de starkaste korten på albumet. Vi har alla lagt stämsång under det långa mittenpartiet i låten. En låt perfekt för att lyssna på i bilen, eller på tåget/bussen.


END
– Denna skrev vi också under de där två dagarna i LA i februari 2014. Det ändrades såklart ganska mycket till själva slutversionen men grunden var något vi hade med till stugan. Senare har Alice Boman lagt en stämma på Björns vokal i verserna vilket tillför ett nytt perspektiv på låten. Vi har också samplat havsörnar under det långa outrot för att förhöja den fria känslan.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

ANNONCE