Nyhet

11 anledningar att älska Malmö

Grattis till guldet – men vi älskar Malmö mer som musikstad.

Malmö FF har inte bara tagit sig till Champions League, igår lyckades laget kamma hem fotbollsallsvenskan för andra året i rad. Grattis till det – absolut. Men GAFFA skriver om musik. Så här kommer elva anledningar till varför skribent Jonathan Eklund älskar musikstaden Malmö.

This Is Head 

Med rötter som förgrenar sig ut i kraut, psykedelika och ren jävla fantastipop finns det få band som såväl sätter fingret på varför Malmö är en musikstad att hålla koll på. Och de är på väg tillbaka med ett nytt album – den här gången inspelat i studion där allt började: Studio Möllan – Endast ett stenkast från Möllevångstorget (Möllan i folkmun) där stadens musikliv vibrerar.


Rundgång 

I tio år har Dennis Lood drivit stadens bästa skivbutik. Och han gör det med en eldsjäls brinnande glöd. Utbudet består till allra största del av vinyl och vill du köpa skivor, eller merch, från traktens band är det hit du ska bege dig. I sortimentet finns såklart egna labeln Rundgång Rekords men även en rad andra Malmöbolag som Adrian Recordings och Double Sun Recordings. Förbaskat mysigt stället att hänga en stund på.

Svartklubbarna med balkansvänget


Du menar att du varit ute i Malmö utan att ha ramlat in på någon av stadens svartklubbar? Skärpning. Det ska vara billig öl, svett och 15-mannaband som spelar balkansvängigt gung. Annars har du inte upplevt Malmö till fullo.

De som flyttar in – och exploderar

Många av stadens akter är inte från Malmö. De är inflyttade – och exploderar. Som MF/MB, som YAST och som Könsförrädare. Det finns absolut fler exempel. Men börja där om ni av någon anledning missat de tre. Och är du på väg att brejka med ditt band, men känner att din ort är för liten? Dra till Malmö.


Vit Päls

Ja, okej, Carl-Johan Lundgren och hans Vit Päls har lagt ned. Men vill du få en känsla, en förnimmelse, av hur det är att vandra på stadens gator i februari, eller hur det är att bli kär i dess parker, eller vilka andra vardagliga känslor som helst som staden kan uppbringa finns det inget annat val: lyssna på Vit Päls.

Technonätterna


"Festen fortsätter på grekiska föreningen". Den typen av meddelande är inte ovanligt när du går på technoklubbar. Och vem vill att festen tar slut när labeln Trolldans Records bjuder till? Inte undertecknad. Har man tur får man dansa till underverk som tyske Recondite.

Alice Boman

Stadens nya rising star. Det går inte att inte kära ned sig i henne, hennes musik och hennes innerlighet. Tro mig, jag har försökt, men gråter fortfarande till Waiting när jag är full efter någon halvt misslyckad utekväll. Älskar man inte Alice Boman saknar man hjärta. 


Att det fortsätter bubbla

Det verkar inte sluta. Malmö har lämpat över akt, på akt, på akt över pop- och rocksverige men det kommer nytt mest hela tiden. Hey Elbow, Toi let, Technicolor Poets, RA, War In Youth, hmmdes… Listan kan göras lång. Håll koll på Malmö, håll koll.

Bam Spacey


"Du och jag, vi delar samma grav" sedan den meningen, det spåret, på Land EP:n (som dök upp 2012) har Magnus Johansson förföljt mig. Och när Bam Spacey gått från solo till duo – och ett album är i antågande – är det inte mindre aktuellt. Lyssna in er på EP:n, singlarna Upplyst och Delar Av En Historia (2002) och invänta debutalbumet 1998. Jag har redan lyssnat. Det är riktigt, riktigt bra.

Malmöfestivalen

En gratisfestival under dryga veckan i augusti varje år. Och vilka bokningar de brukar få till. I princip det du vill se på landets alla dyra festivaler, fast utan att betala en krona. Extraplus för alla fina mindre akter och sådana som förknippas med staden.


Simrishamnsgatan

Vill ni få syn på några av stadens popstjärnor? Två bra tips är Simpans Café och Dubbel Dubbel, som ligger snett mittemot. Två fina hängställen dessutom. 

Extratips: Fyllematen


När ni dansat klart, när ni kollat klart alla konserter: ät falafel. Det är nästan för gott. Och för billigt. Går inte att hitta lika bra i resten av landet, tyvärr.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 

ANNONCE