Nyhet

9 artister som suttit i fängelse

Allt från kokain-innehav till hustrumisshandel.

Att ta droger och trasha hotellrum ingår mer eller mindre i en musikstjärnas karriär. Ibland kan kretsarna runt artister upplevas som skumma och därför sprids också många rykten runt just dessa ikoner. Vad som dock är sant är att de väldigt sällan åker dit på kuppen. Om det är för att de är kändisar eller inte låter vi vara osagt, men vissa har i alla fall fått prickar i sina register. Här listar vi nio musiker som någon gång har fått skaka galler:

PAUL McCARTNEY

När Paul anlände till en flygplats i Tokyo, Japan, år 1980 så blev han arresterad på grund av innehav av marijuana. Enligt den gamla sångaren i The Beatles så visste han att det skulle vara omöjligt att röka på i Japan, men att det han hade var alldeles för bra för att bara spola ned det i toaletten.


Efter nio dagar i fängelset så tyckte den japanska regeringen att Paul hade lärt sig sin läxa, och han släpptes fri. Fyra år senare blev han ertappad med samma drog på en semester i Barbados, denna gång klarade han dock sig med att enbart betala böter på 100 dollar. Paul är en av många rockstjärnor som genom tiderna har blivit placerad i fängelse. (A.J)

CHUCK BERRY

En av rockens första och allra största artister föddes 1926 i St. Louis. Chuck Berrys musik har inspirerat stora musikgrupper som AC/DC och The Beatles. Ett av hans stora bakslag skedde dock år 1955 när han blev anklagad för att ha utnyttjat en 14-årig flicka från Mexico.


Janice Escalante, som flickan heter, hade flytt från sitt hem och letade jobb. Chuck gav henne en tjänst på en klubb i St Louis innan det framkom att hon var 14 och inte 21 som hon hade ljugit om. Hela historien är väldigt kontroversiell och väl värd att läsa om. För Chucks del slutade det hela med att han dömdes till fem års fängelse, dock så satt han bara av totalt 16 månader. (A.J)

JA RULE

Ja Rule var en av de största rapparna under 2000-talets början, och hade dessutom roller i stora filmer som The Fast And The Furious och Scary Movie

Hans album som släpptes 2013, Pain Is Love 2, kom ut samtidigt som Ja Rule satt inne för olagligt innehav av vapen. Efter nästan två års tid så släpptes han på fri fot. Idag spelar han fortfarande in musik och kombinerar detta med att lansera egna sajter inom spel som är ett annat stort intresse. (A.J)


OZZY OSBOURNE

En av de största och mest ikoniska rockstjärnorna någonsin hittar vi i Ozzy Osbourne. Den gamle Black Sabbath-sångaren hoppade av skolan vid 15 års ålder för att istället börja ta olika ströjobb. Exempelvis jobbade han som byggarbetare, på fabrik och som rörmokarlärling.

Men pengarna räckte inte till och han började stjäla kläder som han senare sålde vidare. När han blev påkommen fick han spendera sex veckor i Winson Green Prison, Birmingham. Ozzys pappa kunde ha betalat böter istället men vägrade, då han ville att Ozzy skulle lära sig en läxa. (A.J)


AKON

I tre år satt Akon inlåst på ett fängelse första gången han åkte fast. Tillsammans med ett gäng andra stal han regelbundet bilar av högre värde, exempelvis Porsche eller Lamborghini, åt kändisar som fick dem till ett rimligt pris. Men medlemmarna som var med i gänget var inte nöjda med Akon.

I en sista affär gav de ut hans namn till polisen och den idag stora musikstjärnan fick skaka galler nere i delstaten Georgia. Det finns dock de som tvivlar på hur sann historien är. Vad som är sant är att tiden i fängelset inspirerade honom till sitt debutalbum Trouble som gjorde succé år 2004. (A.J)


THÅSTRÖM

Så klart har vi även svenskar att bidra med på den här listan. Först ut är Joakim Thåström. Känd från både Ebba Grön och Imperiet så har låtskrivaren från Stockholm också hunnit spela huvudrollen i filmen Den Frusna Leoparden, där även Peter Stormare medverkar.

1979 skrev Ebba Grön låten Totalvägra som kritiserade den svenska värnplikten. Både Thåström samt basisten Lennart Eriksson satt i fängelse då de vägrade göra värnplikt. Efter drygt två månader var de ute igen och Thåström har i efterhand beskrivit upplevelsen som "jävligt seg". (A.J)


LEILA K

År 1989 vändes livet helt plötsligt för Leila K. Från att ha jobbat som mopedbud i Göteborg gick hon till att vara rapstjärna. Låten Got To Get av gruppen Rob'n'Raz som Leila K medverkade i blev en internationell storsäljare och 1993 var hon hela Europas bäst säljande kvinnliga artist.

Efter det har karriären dock tragiskt gått nedåt. År 2004 satt hon inne för bland annat misshandel och olaga hot. Leila K har dock alltid hävdat att hon är oskyldig. Runt dessa tider var hon också hemlös ett tag, och senast år 2014 dömdes hon återigen till fängelse för olaga hot. (A.J)


PETE DOHERTY

The Libertines-grundaren och Babyshambels-sångaren Pete Doherty sägs vara kvitt med drogerna efter en rehabsejour i Thailand 2014. Men under åren har diverse illegala substanser försatt honom i trubbel med lagens långa arm och festivalarrangörer.

Tre gånger har han suttit insydd. Senast 2011. Då skulle britten avtjäna sitt längsta straff – sex månader i fängelse för kokaininnehav. Dock försattes han på fri fot efter en månad. Kreativiteten har inte strypts i cellen. NME publicerade Dohertys tidigare fängelsedagbok som innehåller en del konstverk. (J.E)


TOMMY LEE


Mötley Crue-trummisen fann kärleken i Baywatch-stjärnan Pamela Andersson 1995. Bröllopet ägde rum i Cancun blott fyra dagar efter att paret träffats för första gången. Tre år, och två barn, senare greps Tommy Lee för hustrumisshandel, en gärning som han senare erkände.

Straffet blev sex månader bakom galler. Pamela Andersson skickade in en skilsmässoansökan kort efter att domen meddelats. Men när Mötley Crue-medlemmen muckat från fängelset sågs paret dejta på nytt. Trots flera försök har de aldrig hittat tillbaka till kärleken. (J.E)

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


ANNONCE