Nyhet

September 1991 – tidernas bästa musikmånad?

BBC tycker det.

Många har kallat 1991 för det bästa musikåret genom tiderna. Nu har BBC zoomat in på året – enligt dem är september 1991 den bästa musikmånaden någonsin. Ta bara en titt här under på albumen som släpptes den månaden.

Nirvana - Nevermind

Albumet som sa att du inte behöver låta som alla andra. Du behöver inte klä dig som alla andra. Du behöver bara vara dig själv, och världen kommer att följa efter. Det skadar dock inte om du är Kurt Cobain.

Primal Scream- Screamadelica


Primal Scream slog igenom med sitt psykedeliska mästerverk, som vågade ta steget vidare från deras tidigare indiesound. De blandade houseinfluenser med rockgitarrer, och Storbritannien bugade för sina nya hjältar.

A Tribe Called Quest - The Low End Theory


The Low End Theory blandar ihop typiska beats med inte så typisk jazz. Hiphop när det är som mest levande.

Guns N' Roses - Use Your Illusion 1 & 2


När resten av glam- och sleazedinosaurierna såg deras värld rämna framför sig så kunde Guns N' Roses inte bry sig mindre. Förväntningarna på uppföljaren till Appetite For Destruction var så stor att de släppte två stycken. Och om Appetite är en klassiker som luktar 80-tal, så doftar Illusion-plattorna tidlöst.

 


Red Hot Chili Peppers - Blood Sugar Sex Magik


Vägen hit var inte lätt. Bandet gick igenom ex-medlemmar, överdoser och död men de kämpade vidare. John Frusciante hade varit med på det föregående albumet Mother’s Milk, men det var här han hjälpte funkpunkarna att bli artister. Den här skivan handlar inte om sockan mellan benen, den handlar om sångerna vi ännu sjunger idag.

Saint Etienne – Foxbase Alpha


Saint Etiennes debut innehöll givetvis mer guld än Neil Young-covern Only Love Can Break Your Heart, men den var ack så viktig för att London-gruppen inte skulle stanna vid en indie-angelägenhet. Med detta sagt så är Foxbase Alpha något ironiskt en riktig milstolpe hos var och varannan indiepop-konnässör.

Har du någon personlig favorit från 1991? Tipsa här nere i kommentarsfältet.


FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

ANNONCE