Nyhet

Kritiska recensenter ej välkomna

GAFFA.se – allt om musik

Igår kväll spelade Volbeat på ett slutsålt Parken i Köpenhamn. De 48 000 biljetterna sålde slut på en vecka redan i december. Och den 9 september intar bandet Friends Arena i Stockholm. 

Till spelningen på Parken har varken den danska metaltidningen Devilution eller det anrika Ekstra Bladets pressackrediteringar blivit godkända. Både Devilution och Ekstra Bladets medarbetare tror att det är på grund av tidigare dåliga recensioner och bråk med bandet som är orsaken till att pressackrediteringarna nekats.

Devilutions ansvarige utgivare Jacob Dinesen säger till GAFFA:


– Volbeats senaste konserter har inte fått särskilt mycket ros hos oss. Dessutom gjorde jag en bok tillsammans med Jens Jam, en bok om Michael Poulsen. Boken har varken han eller bandet var särskilt glada över. Utan att vara överdrivet paranoid menar jag att vi kan se en systematisk bojkott.

Rockfotografen Jacob Dinesens fotografier finns med i boken om Volbeat-sångaren Michael Poulsen. Boken Michael PoulsenMetalgangster & Rock'n'Roll-gentleman skrevs av den i Danmark välkände musikjournalisten Jens "Jam" Rasmussen och gavs ut i slutet på förra året.

Ekstra Bladets chefredaktör Karen Bro skriver följande angående nekandet:

"Som bekant har vi en fri press och debatt i detta land. Volbeat borde klara av kritik. Jag har svårt att se vad det annars skulle handla om, när de bevisligen försvårar våra arbetsförhållanden."


Jacob Dinesen utvecklar och ser likheter med medieklimatet i USA:

– Det är svårt att inte dra paralleller till den tendens man ser hos vissa utländska politiker, som antingen förnedrar eller utesluter den del av den fria pressen som inte återger deras budskap helt okritiskt. Viljan att lyssna till andras ståndpunkter är satt under påtryckning. Inte bara om du är USA:s president utan nu också om man är en konstnär som varit länge i USA och har amerikansk management. Då gäller parollen ”antingen är ni med oss eller mot oss”, det är det som styr showen och vilka medier som blir ackrediterade till ett stort evenemang.

Har då inte konstnärer rätt att vända ryggen åt kritiker som skriver negativa recensioner? Volbeat är också ett band som fått en hel del plojiga recensioner. Ekstra Bladets recensent Thomas Treo skrev nyligen följande om bandet: 


"Kvartetten är en internationell kassasuccé, men Michael Poulsens utbytbara personal framstår efterhand mer som en business än ett band. Och det är business as usual [...]. Poulsen har modererat sitt egendomliga vrålande en aning och sångaren påminner mindre om kocken i Mupparna. Den (konserten, reds. anm.) är glömd innan den är slut." 

De interna branschstridigheterna har spridit sig till diverse sociala medier i Danmark. På Twitter skriver journalisten Anders Breinholt att oinbjudna kritiker helt enkelt får punga ut pengar och gå på konserten och recensera på egen hand. Jacob Dinesen poängterar dock för GAFFA att det är det principiella i saken som han tar avstånd ifrån. På Devilutions hemsida skriver han med referens till Volbeats album Seal The Deal & Let’s Boogie från 2016: ”Let’s Seal The Deal & Let’s Boycott".

Enligt Ekstra Bladet har konsertarrangören Live Nation inga kommentarer eller någon förklaring till varför Ekstra Bladet inte är ackrediterade till konserten. De hänvisar istället till bandets skivbolag Universal. GAFFA har sökt Universal utan framgång.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


ANNONCE