Nyhet

Mediechefer hotar bandet med bojkott

GAFFA.se – allt om musik

Ikväll spelar det danska hårdrocksbandet Volbeat på Friends Arena i Stockholm. Seal The Deal Tour är deras största turné någonsin och när de spelade på Parken i Köpenhamn var det helt slutsålt, med 48 000 på plats.

Då valde bandet också att neka ackreditering till recensenter som tidigare varit kritiska mot dem. Varken metaltidningen Devilution eller Ekstra Bladets ansökningar godkändes. Medarbetare från tidningarna trodde att det berodde på dåliga recensioner och bråk med bandet. Något GAFFA skrev om här: Kritiska recensenter ej välkomna 

Utan tillgång till pressplatser är de oinbjudna medierna tvungna att själva punga ut för biljettpriset, givet att det överhuvudtaget finns några biljetter att få tag i till ofta slutsålda konserter. Dessutom får medierna inte möjlighet att ta några foton.


I ett öppet brev till Volbeat, undertecknat av Devilutions grundare Jacob Dinesen samt chefredaktörerna från Politiken, Berlingske, Ekstra Bladet, Jyllands-Posten och BTMX, skriver mediecheferna:

”Recensionsverksamheten i Danmark måste vara fri och oberoende. I framtiden förväntar vi oss att alla medier behandlas lika. Antingen blir alla ackrediterade eller så får alla nej.”

Chefredaktören för BTMX, Jens Grund, säger vidare till BT:


”Det är en principiell fråga. För danskarnas skull kan vi inte tillåta att musiker och andra konstnärer sorterar ut de mest kritiska recensenterna. Vi måste enas och stå upp i branschen när vi upptäcker att någon – av en eller annan anledning – inte ackrediteras. Vi förväntar oss att alla medier behandlas lika, trots att vi är konkurrenter. Inte för mediernas skull utan till gagn för offentligheten, till vilken vi är satta att leverera kritisk och konstruktiv journalistisk.”

GAFFA Danmark skriver att Volbeat nu står inför ett ultimatum: låta alla vara med eller helt enkelt bara leka för sig själva. GAFFA Danmark har inte blivit ombedda att ställa sig bakom ultimatumet, men skriver att de stöder det entydigt. Om Volbeat eller andra artister nekar vissa recensenter så kommer GAFFA Danmark inte rapportera från den aktuella konserten.

GAFFA Sveriges ackrediteringsansökan till Volbeat på Friends Arena ikväll har blivit godkänd. Läs recensionen på sajten imorgon.


FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

ANNONCE