Nyhet

Göteborgsklubb riskerar höga böter – kan få förödande konsekvenser

"Kan gå miste om en unik mötesplats för många kulturintresserade."

Musik- och kulturföreningen Truckstop Alaska riskerar en straffavgift på 50 000 kronor på grund av för höga ljudnivåer, skriver Göteborg Direkt. Det hela började med New York-gruppen Swans konsert, 2015, där den höga ljudvolymen, enligt arrangörerna, var avgörande för "det konstnärliga uttrycket".

Bandet brukar hålla decibelnivån hög, och det ska publiken ha varit medvetna om. Ljudnivån var vid bandets besök mellan fyra och nio decibel över det tillåtna, vilket beskrivs som "mycket kraftigt". Medvetenheten hos publiken och gratis öronproppar räckte inte enligt kommunen som i sin tur gav Truckstop Alaska en varning.

Två år senare, när Wolves In The Throne Room stod på scenen, bestämde sig kommunen för att göra en ny kontroll. Även den här gången överskreds ljudnivån, vilket gör att kommunen vill att klubben ska betala en straffavgift på 50 000 kronor.

– Vi gör vårat bästa och förklarar för banden som spelar att tyvärr, det är så svensk lag ser ut, säger hon. Det är inte som att vi på något vis vill bryta mot lagen, säger ljudteknikern Teresa till Göteborg Direkt.

Enligt ett tidigare uttalande från Truckstop Alaska kan straffavgiften få förödande konsekvenser för deras verksamhet. Medlemmar skulle förmodligen skuldsättas personligen och Göteborg kan gå miste om en unik mötesplats för många kulturintresserade.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 

ANNONCE