Nyhet

Fullt bråk om vem som äger bandet

GAFFA.se – allt om musik

Variationer på namnet "Stealing Dan" är populära på coverband som hyllar Steely Dan. Men det verkar också pågå en del faktiskt stjälande inom bandet. En tvist har uppstått i Steely Dan om vem som egentligen äger rättigheterna till intäkterna och namnet.

Den ena halvan av duon, Walter Becker, dog den 3 september i år. Och det är Beckers änka som hävdar att hon äger hälften av gruppen Steely Dan, rapporterar Rolling Stone.

Becker grundade jazzrockbandet tillsammans med Donald Fagen 1972. Kort därpå släppte de debutalbumet Can't Buy A Thrill. Samma år skrev de ett avtal som fastslog att om en av medlemmarna slutade i gruppen eller dog så skulle den återsående medlemmen köpa den andres andelar i bandet.

LÄS OCKSÅ: Forskning: Allt färre deppiga låtar


Men bara fyra dagar efter Beckers död påstår Fagen att han fick ett brev från Walter Beckers dödsbo där det stod att avtalet inte längre var giltigt och att änkan Delia Becker skulle ingå i bandets företagsledning, samt att hon hade rätt till 50 procents ägandeskap. 

Fagen drog tvisten till rätten, han hävdar att Walter Becker bekräftade det gamla avtalet så sent som 2009. Han stämmer också Steely Dans egen management, som han hävdar har undanhållit viktig information från honom.


LÄS OCKSÅ: Får bara uppträda för män

Fagen hävdar också att Beckers dödsbo redan har tagit kontroll över Steely Dan-namnet, då de hanterar bandets hemsida.

Nu kommer alltså den sista kvarvarande medlemmen av Steely Dan försöka tvinga dödsboet att sälja hans gamla bandkamrats andelar till honom, samt betala skadestånd för kontraktsbrott.


FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

 
ANNONCE