Nyhet

Musikens Makt skickar ut 4 nya favoriter

GAFFA.se – allt om musik

Musikens Makt peppar inför sommarens festligheter i Luleå och sänder ut ett gäng artister som Norrbotten-borna ska vara stolta över. Här nedan presenteras alla nya med arrangörens ord.

Mattias Alkberg
Matti är Matti och Matti är bäst. Musikluleås evigt aktuella punkpoet återuppfinner ständigt sig själv. Sen starten med The Bear Quartet 1992 har Tunasonen gett ut diktsamlingar, vägrat en grammis med Mattias Alkberg BD, framträtt på Dramaten, gjort tv-musik och börjat spela kängpunk med bandet Södra Sverige. I höstas släppte han sitt tjugosjunde album (ej skämt), popplattan “Åtminstone artificiell intelligens.” Där samsas skrålvänliga dängor som “Livet är för kort eller för långt” med balladen “Relativt Norrbotten”, som kanske är det finaste som skrivits om det här hörnet av världen de senaste 400 åren. Kan en önska sig något mer än att spendera augustikvällen insläppt i gemenskapen framför en av Sveriges bästa liveartister? Nej, exakt.

LÄS OCKSÅ: Ghost bryter med Papa-generationen – nu vankas en ny ledare


Maxida Märak
Ett stycke Sápmismittad hiphop intar Gültzauuddens strand, och det vill ni fan-i-oss inte missa. Maxida Märaks meritlista sträcker sig lika lång som avståndet från Jokkmokk till Stockholm;förutom att göra musik vi aldrig hört förr har Märak hunnit med att sommarprata, spela en av huvudrollerna i tv-serien “Midnattssol”, programleda Grammisgalan, förevigas i dokumentärserien “Sápmi sisters” och mycket mer. Med både hiphop och jojk i bakfickan finns det ingen svensk artist som kan mäta sig med henne. Sedan första skivsläppet 2014 har beatsen blivit tyngre, gigen fler och stjärnstatusen infunnit sig. Vi kan knappt vänta till augusti då fullblodsproffset Märak får marken under Strandscenen att skälva.

LÄS OCKSÅ: Bob Dylan anpassar gammal klassiker för gay-bröllop

Dennis Kalla
Drömmiga gitarrslingor och en röst som trollbinder låter inte så dumt va? Singer-songwritern Dennis Kalla har på senaste tiden snackats om både här och där, inte minst när han i vår slängde sitt glitter över megafestivalen South by Southwest i Austin, Texas. Debut-EP:n “The ones that matter” från 2016 hyllades inte minst för singeln “Crack your skull”, och nu är ny musik äntligen på gång ur Kirunasonens musikverkstad. Februarisingeln “Beautiful mistake” har skrapat ihop en hel hög fina recensioner – inte minst internationellt – för sin förkrossande skärpa och ömtålighet. Dennis Kalla är på väg mot något stort, och vi följer mer än gärna med.


KRÖNIKA: Till P3 Musikdokumentärs försvar

The Baboon Show
“Bandet som aldrig får spela i Luleå” är äntligen klara för en spelning på hemmaplan. The Baboon Show stoltserar med en meritlista fylld av utsålda konserter och hyllade plattor. Den senaste tiden har kvartetten fokuserat på utlandet, men nu får Gültzauudden chans att uppleva punkrock av högsta kvalitet. Rykande färska albumet “Radio rebelde” har exakt allt en rocker kan önska sig: rivig och pricksäker sång, snabba trummor och förbannade textrader. Dags att spänna fast er, för nu blire åka av.

LÄS OCKSÅ: Intervju med The Baboon Show – "Vi vågar testa saker som är förbjudna inom genren"


Musikens Makt arrangeras för åttonde gången i år i Luleå mellan den 17-18 augusti. Festivalen står med fri entré och har sedan tidigare gjort klart med Sarah Klang, Familjen, Beatrice Eli och Lamix.

ANNONCE